Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament Putyin legfőbb szövetségesének letartóztatását kéri a bíróságtól

2023. július 18., kedd 16:20

Az Európai Parlament képviselői egy új jelentésben aggodalmukat fejezték ki Belarusz Moszkvának való alárendeltsége miatt, és rámutatnak, hogy Belarusz is felelős az Ukrajnában okozott szörnyűségekért. Az Európai Unióhoz is intéztek kéréseket, valamint arra kérték a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy adjon ki elfogatóparancsot Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök ellen.

A Európai Parlament Külügyi Bizottsága kedden 49 igen szavazattal, 3 nem és 2 tartózkodás mellett új jelentést fogadott el az Európia Unió Belaruszhoz fűződő kapcsolatairól  olvasható az EP honlapján.

A képviselők a leghatározottabban elítélték Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök rezsimje által a saját népe ellen folyamatosan elkövetett elnyomást és az emberi jogok szisztematikus megsértését.

A jelentés felszólítja Belaruszt, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött 1500 politikai foglyot.

A képviselők továbbá aggodalommal állapították meg, hogy Belarusz politikai, gazdasági, katonai és kulturális szempontból Moszkvának van alárendelve, ami az országot de facto „szatellitállammá” teszi.

A jelentésben az Európai Uniót is felszólítják, azt kérik, hogy az uniós országok ne ismerjék el a Lukasenka-rezsim és Oroszország által kötött olyan megállapodásokat, amelyek a belorusz nép akarata ellenére engedik át az ország szuverenitását.

Nemzetközi elfogatóparancs

A képviselők rámutatnak, hogy Belarusz is felelős az Ukrajnában okozott károkért és az elkövetett bűncselekményekért, többek között a gyermekek illegális szállításában játszott szerepe miatt. A jelentés ezért felszólítja az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy nemzetközi szinten tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy büntetőjogi felelősségre vonhassák az emberiesség elleni bűncselekményekért és népirtásért felelős belorusz politikai és katonai vezetőket.

Mivel a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen,

A képviselők arra kérik az ICC-t, hogy fontolja meg hasonló elfogatóparancs kiadását Lukasenka ellen is.

A képviselők szerint ki kellene bővíteni az Európai Unió által szankcionált belorusz és orosz személyek listáját, beleértve az ukrán gyermekek erőszakos deportálásában részt vevő személyeket is.

A Lukasenka-rezsim példátlan belső elnyomást folytat a belorusz nép ellen, és cinkossá vált Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújában. Az Európai Unió Belarusszal kapcsolatos stratégiájának ezért szem előtt kell tartania a Lukasenka-rezsim bűntetteit, törekednie kell a felelősségre vonásra

–mondta a szavazás után Petras Auštrevičius előadó.

Több támogatás a demokratikus erőknek

A jelentés továbbá felszólítja az Európai Uniót és tagállamait, hogy dolgozzanak ki ambiciózusabb stratégiát és nyújtsanak nagyobb gazdasági támogatást a belorusz demokratikus erőknek, beleértve az ellenzéki politikai pártokat, a civil társadalom aktivistáit, az emberi jogok védelmezőit, a művészeket, a független szakszervezeteket és a szabad médiát.

A képviselők végül jelentésükben arra kérik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és más nemzetközi sportszövetségeket, ne engedjék, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékokon vagy más nemzetközi sporteseményeken belorusz és orosz sportolók indulhassanak.

A jelentést most az Európai Parlament egésze elé terjesztik jóváhagyásra. A plenáris szavazás a tervek szerint szeptemberben lesz.

(Borítókép: Aljakszandr Lukasenka. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

 

Rovatok