Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: Az úgynevezett ellentámadás eddig kudarcot vallott

2023. július 21., péntek 14:52

A Nyugat csalódott az ukrajnai ellentámadás miatt, amely nem hozott eredményeket – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin elnök az orosz Biztonsági Tanács ülésén.

„Ma nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim nyugati kurátorai egyértelműen csalódtak az úgynevezett ellenoffenzíva eredményeiben, amelyet a jelenlegi ukrán hatóságok az előző hónapokban nagy hangon híreszteltek. Az ukránok egyelőre nem tudtak számottevő eredményeket felmutatni” – mondta az államfő.

Az orosz elnök – bizonyítékok szolgáltatása nélkül – azt állította, hogy „több tízezer” ukrán katona halt meg és sebesült meg az offenzívában. Eközben a britek azt állítják, hogy az ukrán erők 300 négyzetkilométernyi megszállt területet foglaltak el az ellentámadás megkezdése óta – írja a The Moscow Times.

A Biztonsági Tanácsban tartott beszédében Vlagyimir Putyin azt is állította, hogy egyes orosz fegyverek sokkal jobbak, mint azok, amelyeket a nyugati szövetségesek Ukrajnának szállítanak.

„Az egész Nyugat látja, hogy az általuk dicsért felszerelések tökéletesen égnek, sőt bizonyos tekintetben még az orosz gépeknél is gyengébbek” – mondta.

Moszkva minden bevethető eszközzel megvédi Belaruszt

Az ülésen Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) vezetője azt mondta, a lengyel vezetés egyre erősebben hajlik arra, hogy csapatokat küldjön Nyugat-Ukrajnába, és így ellenőrzése alá vonja a területet – erről már az MTI adott hírt.

„Amennyiben a lengyel egységek belépnek például Lembergbe vagy Ukrajna más területeire, akkor ott is maradnak. És örökre ott is maradnak. Ebben nem lesz semmi újdonság, emlékezhetünk arra, hogy az első világháborút követően lengyel egységek szállták meg Lemberget és a környező területeket, amelyek akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartoztak.” – Vlagyimir Putyin ezekkel a szavakkal reagált Nariskin jelentésére a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítása szerint.

Az orosz elnök figyelmeztetett, hogy Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel válaszol, ha a Nyugat agressziót indít Belarusz ellen.

„Belarusz az (orosz-fehérorosz) Szövetségi Állam része, a Fehéroroszország elleni agresszió elszabadulása az Oroszországi Föderáció elleni agressziót jelenti. Erre minden rendelkezésre álló eszközzel válaszolni fogunk” – jelentette ki.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. június 21-én. Fotó:  Sputnik / Yegor Aleev / Pool / REUTERS)

Rovatok