Index Vakbarát Hírportál

Oroszországba már elektronikus vízumot is igényelhetnek a magyarok

2023. augusztus 1., kedd 18:22

Oroszországra érvényes, egyszeri, 16 napi tartózkodásra feljogosító elektronikus beutazási vízum igényelhető keddtől az orosz külügyminisztérium külön weboldalán vagy mobiltelefonos alkalmazás segítségével.

Az elektronikus vízumot 55 ország, köztük európai országok, így Magyarország állampolgárai kaphatják meg, mintegy 52 dollárnak (körülbelül 18 ezer forint) megfelelő díj ellenében. Az engedéllyel turista, üzleti, humanitárius és látogatási céllal lehet beutazni.

Az MTI szerint a külföldi állampolgárok számára az e-vízum igényléséhez érvényes útlevél, egészségbiztosítás és útlevélkép szükséges, meghívó, szállodafoglalás vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentum nem.

A kérelmet legkésőbb négy nappal az Oroszországba való belépés tervezett időpontja előtt kell benyújtani. A vízum a kiállítását követően 60 napig érvényes.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint 2023 végére a beutazóturista-forgalom tízmillió főre nőhet, többek között az e-vízum bevezetésének köszönhetően. Oroszországban 2020-ban fogadták el a törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy 2021-től 52 ország állampolgárai igényelhessenek e-vízumot, ám a végrehajtását a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották.

Tavaly ősszel Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a kormányt, a külügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy az e-vízum-projektet terjesszék ki az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országok listáján nem szereplő államokra is.

A vízum az electronic-visa.kdmid.ru weboldalon igényelhető.

Az Egyesült Államok korlátozza Magyarországot

Ez épp aznap derült ki, amikor az Egyesült Államok korlátozta Magyarország részvételét vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt. 

Az amerikai nagykövetség közleménye arra vezeti vissza a döntést, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében csaknem egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

A Belügyminisztérium szerint azonban Joe Biden elnök a magyarokon áll bosszút a döntéssel, amiért állítólag a magyar hatóságok nem adták ki az Amerikai Egyesült Államoknak a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait.

Rovatok