Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az orosz megtorlás: Kijevben légiriadó, Zaporizzsjában robbanások voltak

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1541247023

A legfontosabbak

Index
2023.08.05. 07:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A német törvényhozás (Bundestag) pénteken frissítette azt a listáját, amelyben az Ukrajnának átadott katonai eszközöket tartják számon – írja az rbc.ua.

    A portál szerint a németek számos katonai eszközt, elsősorban aknamentesítésre szolgáló felszereléseket – köztük két WISENT–1 típusú aknamentesítő járművet – adtak át.

    Ezenkívül frissült a listának az a része is, ahol a jövőben átadandó eszközöket sorolták fel. Eszerint a németek további 40 Marder gyalogsági harcjárművet és egyéb eszközöket adnak át a közeljövőben Ukrajnának. 

  • Idén januárban egy helikopter-balesetben meghalt Denisz Monasztirszki ukrán belügyminiszter és a minisztérium több vezető tisztviselője. A történtek miatt nemrég négy embert letartóztattak a hatóságok – írja a Sky News.

    A portál szerint mind a négy embert azzal gyanúsítják, hogy megszegték a légi közlekedést biztosító szabályokat, és ezzel az érintettek halálát, valamint súlyos károkat okoztak. Rajtuk kívül egy ötödik embert – az ukrán légi közlekedési biztonsági szolgálat vezetőjét – házi őrizetbe helyeztek, őt szintén hivatali mulasztással vádolják.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghallgatta Vaszil Maljuk beszámolóját. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője az Olenegorszkij Gornyak megtámadásáról mesélt el részleteket az államfőnek.

    „Volt egy jelentés az SZBU vezetőjétől, Maljuktól. Nem fogom nyilvánosságra hozni a tartalmát. Csak annyit mondok, hogy mindannyian hálásak vagyunk az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak, amiért visszaadta a háborút az agresszor államnak. Azt eszed, amit főztél” – üzente az oroszoknak az ukrán elnök.

  • Több nemzetközi szervezet és nyugati ország is bírálta pénteken, hogy szélsőségesség vádjával tizenkilenc évi fegyházbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. 

    Az Európai Unió elfogadhatatlannak és politikailag motiváltnak nevezte az ítéletet, és ismételten a haladéktalan és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

    A meghamisított per után kimondott önkényes ítélet arra válasz, hogy volt bátorsága bírálni a Kreml rendszerét

    – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en (vagyis a korábbi  Twitteren). Josep Borrell, az unió külpolitikai főképviselője közleményében leszögezte: „Az EU a leghatározottabban [...] elítéli a letartóztatását, az ellene lefolytatott pert és politikailag motivált elítélését.”

    Az ENSZ is az ellenzéki politikus azonnali szabadlábra helyezését követelte. Ez az ítélet „újabb aggodalmakat ébreszt az oroszországi igazságügyi zaklatást és a bíróságok politikai célok szolgálatába állítását illetően” – hangsúlyozta közleményében Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

    A francia külügyminisztérium szóvivője közleményben hangsúlyozta: Franciaország a leghatározottabban elítéli a verdiktet, és felszólítja az orosz hatóságokat, hogy mihamarabb bocsássák szabadon Alekszej Navalnijt és a többi politikai foglyot.

    Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint a Navalnij elleni ítélet nyilvánvaló igazságtalanság.

    Vlagyimir Putyin semmitől sem fél jobban, mint azoktól, akik ellenzik a háborút, a korrupciót, és még ha egy börtöncellából is, de a demokráciát védelmezik. Nem fogja elhallgattatni a bíráló hangokat

    – írta a miniszter szintén az X-en. Emellett a brit és az amerikai külügyminisztérium is elítélte a döntést.

  • Egy mobil krematórium működik a nap 24 órájában Melitopol északkeleti részén, Zaporizzsja régióban.

    Az orosz katonák holttesteit meg nem erősített információk szerint platós teherautókon szállítják oda.

    A helyi lakosok arra panaszkodnak, hogy a városban állandó az iszonyatos bűz, ami különösen éjszaka fojtogató – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Korrespondent hírportál szerint. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök törökországi látogatására augusztusban kerülhet sor, de a konkrét időpontot még nem határozták meg – közölte pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. 

    „A pontos dátumot még nem jelölték ki. A külügyminisztérium munkatársai és a hírszerzés vezetői jelenleg is ezen a kérdésen dolgoznak. Remélem, hogy munkájuk eredményeként a látogatásra augusztusban kerül sor” – mondta Erdogan, amikor újságírók arról kérdezték, hogy orosz kollégája mikor látogat Törökországba.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok