Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia több száz milliót kap az EU Szolidaritási Alapjából

2023. augusztus 9., szerda 18:52

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Ljubljanában bejelentette, Szlovénia idén 100 millió eurót, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a közelmúltbeli áradások következményeinek kezelésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Robert Golob szlovén miniszterelnökkel három részből álló, azonnali, valamint közép- és hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszközcsomagról tárgyalt.

Sok beruházásra lesz szükség az ország helyreállításához

– mondta Von der Leyen az árvíz által leginkább sújtott területeken tettlátogatásaután.

Szlovéniának fel kell mérnie a károkat, és kérelmet kell benyújtania a Szolidaritási Alaphoz – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy most a gyorsaság a legfontosabb.

Úgy véli, az idő kulcsfontosságú a további finanszírozások megszerzéséhez is a helyreállítási alapból, amelyben 2,7 milliárd eurós hitel áll Szlovénia rendelkezésére.

Szlovéniának augusztus végéig van ideje a további hitelek igénylésére.

Golob és Von der Leyen megállapodott abban is, hogy azonnal közös munkacsoportot hoznak létre annak érdekében, hogy Szlovénia hozzájusson ezekhez a pénzeszközökhöz.

Ami a kohéziós alapokat illeti, Von der Leyen megjegyezte, Szlovénia a rendelkezésére álló 3,3 milliárd euró egy részét már konkrét projektekre fordította, de meggyőződésének adott hangot, hogy ezek közül „sok projekt már nem létezik”. Elmondta,

a Bizottság maximális rugalmasságot tanúsít.

Golob hasonlóképpen rugalmasságot sürgetett a kohéziós alapok átprogramozásában. „Ha nem tudjuk az alapokat az újjáépítésre átirányítani, akkor semmit sem jelentenek számunkra” – fogalmazott.

Bejelentette továbbá, hogy a kormány uniós és hazai hozzájárulásokból külön alapot hoz létre, amely az újjáépítésre szánt pénzeket kezeli. Az első hozzájárulás, 300 millió euró, a szlovén költségvetésből származik majd.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A kormányfő szerint a heves esők által okozott áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – akár 500 millió euró kárt is okozhattak.

A természeti katasztrófának hat halálos áldozata van.

A szlovén kormány vasárnap jelentette be, hogy Ljubljana segítségért folyamodik az EU és a NATO mechanizmusain keresztül.

Rovatok