Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen eredetű fertőző betegség ütötte fel a fejét az árvíz sújtotta Szlovéniában

2023. augusztus 10., csütörtök 17:57

A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztrált az árvíz sújtotta észak-szlovéniai Meza folyó völgyében – közölte csütörtökön az STA szlovén hírügynökség.

„Kedd este óta észlelünk megbetegedéseket, és az elkövetkező napokban az esetek számának növekedésére számíthatunk” – erősítette meg a hírt NIJZ az STA-nak.

A megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, valamivel több esetet pedig Crna na Koroskemben, az árvíz középpontjában lévő városban. A csoportok egyelőre elszigeteltek.

Pillanatnyilag nem világos, hogy mi okozta a megbetegedéseket, de a lehetséges kockázatok közé tartozik a szennyezett csapvíz és élelmiszer, továbbá a szennyezett törmelékkel való érintkezés, illetve a rossz higiéniai körülmények.

A NIJZ felszólította a helyieket, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket:

Az ország történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája

Szlovéniát az elmúlt napokban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob kormányfő szerint a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették  milliárdos károkat okoztak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett területeken a munkálatok a közúti összeköttetés helyreállítására és az épen maradt hidak állapotának vizsgálatára összpontosulnak. Számos híd súlyosan megrongálódott vagy teljesen megsemmisült. Sok helységben még nem állt helyre a vízszolgáltatás.

Az MTI beszámolója szerint a szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállításra irányuló erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.

Helikopterrel viszik a segélyszállítmányokat

Több mint tízezer ember él mindentől elzárva, közúton szinte megközelíthetetlen területen, oda helikopterrel viszik a segélyszállítmányokat – mondta az Indexnek Kelemen Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi kommunikációs munkatársa, aki az árvíz sújtotta Szlovéniában járt.

Szlovéniában pusztító árvizet okozott a hétvégi vihar, a katasztrófának halálos áldozatai is vannak. Magyarország rögtön felajánlotta segítségét a szomszédos országnak, többek között a honvédség két H145-ös helikoptere is részt vesz a munkálatokban.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segít

Falszárító gépeket és tízmillió forint értékű adományt visz csütörtökön Szlovénia áradások által sújtott településeire a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A segélyszervezet közleménye szerint hordozható áramfejlesztőket és tizenöt nagy teljesítményű falszárító gépet szállítanak az érintett településekre.

Az eszközök mellett tízmillió forint értékű segélyszállítmányt, mintegy 7,5 tonna tartós élelmiszert és higiéniás termékválogatást is visznek az érintett helyszínekre.

Közölték, a falszárító gépek az elöntött épületek egyenletes és gyors kiszárítására, valamint az átázott falak további károsodásának megelőzésére szolgálnak. Az eszközöket a szervezet vészhelyzetkezelési munkacsoportja viszi a helyszínre, hogy azok kezelésére is megtaníthassák a védekezésben résztvevőket.

Rovatok