Index Vakbarát Hírportál

Mindent elöntött a víz, több mint tízezer ember él szinte megközelíthetetlen területen

2023. augusztus 10., csütörtök 06:09

Továbbra is több mint tízezer ember él mindentől elzárva, közúton szinte megközelíthetetlen területen, oda helikopterrel viszik a segélyszállítmányokat – számolt be lapunknak Kelemen Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi kommunikációs munkatársa, aki az árvíz sújtotta Szlovéniában járt.

Szlovéniában pusztító árvizet okozott a hétvégi vihar, a katasztrófának halálos áldozatai is vannak. Magyarország rögtön felajánlotta segítségét a szomszédos országnak, többek között a honvédség két H145-ös helikoptere is részt vesz a munkálatokban.

Muraszombaton találkoztunk a partnerszervezettel, majd Dravogradba és Gornji Gradba mentünk. Hegyes területről van szó, a legnagyobb probléma az, hogy továbbra is több mint tízezer ember él mindentől elzárva, közúton szinte megközelíthetetlen területen, oda helikopterrel viszik a segélyszállítmányokat

– fejtette ki lapunk kérdésére Kelemen Tamás, hozzátéve: a szlovéniai evangélikus egyház humanitárius szervezetével működnek együtt, rendelkezésükre bocsátottak egy ötmillió forintos gyorssegélykeretet.

Kelemen Tamás hangsúlyozta, az elzárt közösségeknek tartós élelmiszerre, és különösen ivóvízre van szükségük, mert az áradások következtében szennyezett a csapvíz. Higiéniai termékeket is biztosítanak az érintetteknek, valamint folyamatosan kapcsolatban vannak a partnerszervezettel, monitorozzák a szükségleteket. Egy olyan kérés már befutott hozzájuk, hogy a helyreállítási munkálatokban segítségre lehet szükség az épületek kiszárításában.

Ezreket evakuáltak

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa kérdésünkre elmondta:

Azoknak, akiknek lakhatatlanná vált az otthonuk, biztosítanak központi gyűjtőhelyeket, körülbelül nyolcezer embert evakuáltak. Döntően közösségi helyiségekben helyezték el őket, de sokan ismerősökhöz mentek. Gyakorlatilag az egész ország összefogott az árvízkárosultak megsegítésére a civil önkéntesektől kezdve a hivatalos szervekig.

Kelemen Tamás azt is elárulta, hogy amikor a sajtóból értesültek a természeti katasztrófáról, rögtön felvették a kapcsolatot a helyi partnerszervezetükkel és a részletes információk ismeretében összeültek az Ökumenikus Segélyszervezet döntéshozó szakemberei, cselekvési tervet készítettek, illetve elindították a humanitárius segélyprogramot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos pénzadománygyűjtést is indított a károsultak megsegítésére, ennek részleteiről a Segélyszervezet honlapján lehet tájékozódni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Ljubljanába látogatott, ahol bejelentette, hogy Szlovénia idén 100 millió eurót, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából az áradások következményeinek kezelésére.

Magyar turistacsoport is bajba került

Egy 38 főből álló magyar turistacsoport rekedt Szlovéniában a szélsőséges időjárási körülmények miatt szombaton. Az utazók egy négycsillagos szállodában pihentek Laskóban, amikor a Savinja folyó áradása miatt veszélyes helyzetbe kerültek – írtuk korábbi cikkünkben.

A csoport egyik tagja arról számolt be lapunknak, hogy Lasko városában, a Savinja folyó partján található szállodában pihentek. Reggel 7 órakor már hallották a katasztrófavédelem szirénáit, a személyzet tagjai szobáról szobára járva figyelmeztették a vendégeket.

A csoport aznap 10 órakor indult volna vissza Magyarországra, de az áradások miatt több út is járhatatlanná vált, ezért vissza kellett fordulniuk. Visszatértek a Savinja folyó melletti szálláshelyükre, amelynek egy része akkor már víz alatt volt.

Érdemes tájékozódni, ha épp oda utazik

Elérhetetlenné váltak egyes szlovéniai turisztikai célpontok a súlyos árvizek miatt, ezért a Szlovén Turisztikai Hivatal azt javasolja, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti cél weboldalát, a közösségi média csatornáit, és beszéljen a szállásadójával.

A hivatal MTI-nek küldött közleménye kiemelte, hogy az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek előtt, azonban egyes területek még mindig megközelíthetetlenek, a közúti és vasúti összeköttetések néhány helyen megszakadtak.

A leginkább érintett helyek között szerepel

Nem lehetséges a turisztikai látogatás Velika Planina, Kamnik, Skofja Loka, a Felső-Savinjska-völgy egésze (Solcava, Luce, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad), Koroska (Crna na Koroskem, Prevalje, Mezica, Dravograd) és Koroska Bela, valamint a Mura folyó mentén fekvő helyekre.

Azt tanácsolták az utazóknak, hogy figyeljék az időjárás-előrejelzéseket, legyenek óvatosak, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

A szlovéniai hegyekben való túrázást határozottan nem ajánlja a szervezet. Több túra- és hegymászóútvonalat lezártak, azok járhatatlanok. Ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soca, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasolt. A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége országszerte továbbra is magas.

(Borítókép:  Árvíz a szlovéniai Kamnik környékén 2023. augusztus 5-én. Fotó:  MTI / AP / Miro Majcen)

Rovatok