Index Vakbarát Hírportál

Emberi jogainak megsértése miatt perel a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik

2023. augusztus 21., hétfő 08:58

Ismét beperli Norvégiát Anders Behring Breivik tömeggyilkos, akit korábban 77 ember megölése miatt ítéltek el. A szélsőjobboldali terrorista szerint sértik az emberi jogait a túlzott elszigeteltséggel.

Ahogy korábban megírtuk, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben utasította el Anders Breivik, norvég neonáci tömeggyilkos emberi jogi kérelmét. Az ítéletben kimondták, hogy nem sérülnek Breivik jogai amiatt, hogy a többi rabtól elszigetelve tartják fogva. 

A tömeggyilkos 2022-ben börtönbüntetésének körülményeire is panaszkodott, ekkor a norvég bíróság szintén elutasította a férfi feltételes szabadon bocsátási kérelmét. A hatóságok még egy másik börtönbe is áthelyezték a terroristát, hogy „környezetváltoztatást” biztosítsanak neki.

Breivik most ismét emberi jogaira és az elszigeteltségre hivatkozva perli a norvég államot.

Ezen kívül egy újabb kérelmet nyújtott be a feltételes szabadlábra helyezéséért. Oystein Storrvik, az elítélt ügyvédje szerint a férfi már 11 éve magánzárkában van és az őrökön kívül nem tart kapcsolatot másokkal – közölte a Reuters.

A 44 éves Anders Breivik a kiszabható legsúlyosabb – 21 évig tartó – börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. 

Norvégia legsúlyosabb merényletét követte el

Mint írtuk, Anders Breivik 2011-ben követte el az ország eddigi legsúlyosabb merényletét. Először egy pokolgépet robbantott fel Oslóban – megölve nyolc embert –, majd pár órával később rendőri egyenruhában áthajózott egy közeli szigetre, ahol 69 fiatalt lőtt agyon egy ifjúsági táborban. 

A szélsőjobboldali szélsőséges órákkal a támadások elkövetése előtt hozta nyilvánosságra 1500 oldalas muszlimellenes kiáltványát.

Rovatok