Index Vakbarát Hírportál

The Guardian: 2019-ben már halálhírét keltették Prigozsinnak, ne lepődjünk meg, ha újra előkerül

2023. augusztus 25., péntek 07:11

Andrew Roth, a The Guardian moszkvai tudósítója elemzést írt az elmúlt napok legnagyobb híréről, miszerint a Wagner-csoport vezetőjének gépe lezuhant Moszkva közelében. A szerző több érdekes megállapítást is tesz a témában, például, hogy a Wagner-vezér halálhírét keltették 2019-ben is, akkor viszont néhány nap után előkerült. Egy orosz politológus felvetésével kapcsolatban azt is lehetséges „megoldásnak” tartja, hogy ez az eset csak egy ürügy volt Prigozsin számára ahhoz, hogy végleg felszívódjon.

Mint ismert, Moszkva közelében, a tveri régióban lezuhant Jevgenyij Prigozsin magánrepülője. A gépnek összesen tíz utasa volt, mindannyian meghaltak. Bejelentették, hogy mind a tíz holttestet megtalálták, az orosz hatóságok ezért azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a balesetet.

Az orosz polgári légi közlekedési hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is szerepelt az utaslistán, valamint a magánhadsereg egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is a fedélzeten tartózkodott. Szerda este a Roszaviacija orosz légügyi hatóság megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin is a gépen tartózkodott. 

2019-ben már halálhírét keltették

Andrew Roth, a The Guardian moszkvai tudósítója elemzésében emlékeztet rá, hogy Prigozsinról 2019-ben már érkezett egy jelentés, hogy meghalt, miután egy An–72-es teherszállító repülőgép lezuhant a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. A nagykövetség akkor azt közölte, hogy két orosz – köztük Prigozsin – tartózkodott a gép fedélzetén, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöki stábjának tagjait is szállította.

A Wagner-főnök azonban három nappal később előkerült. A szerdán történtek után ismét kétségek támadtak Prigozsin halálával kapcsolatban.

Vannak fenntartásaim azokkal a korainak tűnő információkkal kapcsolatban, hogy meghalt a Wagner-vezér. Bejelentették, hogy az utaslistán szerepelt egy Jevgenyij Prigozsin nevű utas, de az is ismert, hogy több ember is Jevgenyij Prigozsinra változtatta a nevét korábban, pont azért, hogy ne lehessen túl könnyen beazonosítani, mikor és hova repül a Wagner-csoport vezetője

– véli Keir Giles, a Chatham House Oroszország és Eurázsia programjának vezető tanácsadó munkatársa, aki szerint addig, amíg nem lehet biztosan tudni, hogy az igazi Prigozsin ült a gépen, ne lepődjünk meg, ha rövidesen újra felbukkan és mondjuk videós üzenetet hagy Afrikából.

Az ezerarcú Prigozsin

Miután júniusban a Wagner-csoport lázadását egy nap után leverték, az orosz nyomozók kiszivárogtattak Prigozsin irodájából olyan dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy extra útleveleket tartott a nevében utazó lehetséges testdublőrök számára – jegyzi meg a The Guardian cikke. Olyan képek is előkerültek, amelyeken Prigozsin különböző álruhákat visel, többek között vastag szakállat, pilótaszemüveget és külföldi katonai egyenruhát.

Ennél jobb lehetősége nem lehet arra, hogy felszívódjon

Az is biztos – vélekedik Andrew Roth –, hogy Prigozsin nagyon megosztó személyiség volt az orosz nyilvánosságban, „ő volt a káosz ügynöke, egy médiatroll, aki csak az összeesküvés-elméletek táplálására szolgált”. A brit portál felidézi a Fontanka média csütörtöki cikkét, amelyben arról számoltak be, hogy Prigozsin holttestét a baleset és az azt követő tűz túlságosan eltorzíthatta ahhoz, hogy a szokásos módszerekkel azonosítani lehessen.

Azért, hogy örökre felszívódjon, egy kiégett repülőgép jó lehetőség lehetett számára. A varjak nem fogják összeszedni a csontokat, a maradványok hamuvá váltak, a nyomok kihűltek

– írta egy neves orosz politológus. 

Alekszej Venediktov, az Echo of Moscow rádióállomás jó kapcsolatokkal rendelkező volt vezetője azt írta, hogy bár Prigozsint könnyű lett volna kiszúrni a Vnukovo–3 repülőtérre belépve és a kifutópályára menet, lehetséges, hogy átült egy másik gépre, amely szerdán szállt fel.

Végezetül Roth megállapítja, hogy Prigozsin haláláról leginkább saját szövetségesei és a vele kapcsolatban álló médiacsatornák vannak meggyőződve. Az egyik ilyen Telegram-oldalon azzal is fenyegetőztek, hogyha Prigozsin meghalt, akkor a Wagner-csoport elindul újra Moszkva felé.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok