Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány Magyarországon Putyin új tankönyvei miatt

2023. augusztus 28., hétfő 16:22

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője nyílt levelet címzett Oroszország budapesti nagykövetének, melyben kifejezte elkeseredettségét és felháborodását azzal kapcsolatban, hogy az orosz tankönyvekben többek között fasisztának nevezik a magyar forradalmárokat.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácsadóját, Vlagyimir Megyinszkijt bízta meg az új, 11. osztályos történelemtankönyv megírásával, amely csaknem száz oldalban foglalkozik Putyin hatalomban eltöltött éveivel. De az ukrajnai „különleges katonai műveletről” is legalább 18 oldalon át ír.

Továbbá arra tanítják majd a segítségével az orosz nebulókat, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert 1956-ban, rengeteg gyilkosságot követtek el, és még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. 

Ez lényegében megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 1956-értelmezéssel, amelyhez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország.

Kifakadt a DK EP-képviselője

Rónai Sándor, Dobrev Klára árnyékkormányának külügyminisztere, a DK EP-képviselője, látva a híreket, közösségi oldalán nyílt levelet írt Oroszország budapesti nagykövetének, amelyben kifejezte csalódottságát és felháborodását. 

A fenti történelemhamisító sorokat orosz diákok milliói fogják tanulni az orosz iskolákban, később pedig ezt fogják továbbadni a gyerekeiknek is. Ez a tény közvetlen fenyegetést jelent Magyarország szabadságára és önállóságára

– írja Rónai, aki jelezte, a magyar emberek elsöprő többséggel döntöttek úgy, hogy országuk az Európai Unió és a NATO tagja legyene.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy magát minden más nemzet fölé helyező hatalom befolyási övezetekre akarja osztani Európát és az európai országokat. Sem Oroszországnak, sem másnak nem fogjuk eltűrni, hogy a szovjet túlerővel is dacoló nemzeti hőseinket fasisztának bélyegezzék, és nem fogjuk eltűrni, hogy a magyar nép szabadságharcát nyugati titkosszolgálatok műveleteivé degradálják. Elődeink nem hiába haltak meg 1956-ban, megtanultuk a leckét. Nem engedünk a magyar szabadságból és nemzeti szuverenitásunkból

– szögezte le. 

Rónai Sándor szerint a történelemhamisításnál már csak az felháborítóbb, hogy ezt a levelet nem a magyar kormány külügyminisztere fogalmazta meg, „de mint tudjuk, mindenütt vannak emberek, akik akár a saját hazájukat és saját népüket is elárulják pár rubelért” – vélekedett.

„1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb fejezete”

A hírre a Kommunizmuskutató Intézet is reagált Facebook-oldalán. Mint írják, az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép függetlenségi harca volt a szovjet megszállók ellen és az általuk ránk kényszerített kommunista diktatúrával és elnyomással szemben.

Hangsúlyozzák, hogy a forradalmárok és a szabadságharcosok felvették a harcot a világ egyik legerősebb hadseregével, a szovjettel, a magyar nemzet pedig egyértelművé tette, hogy mit akar:

szabadságot és függetlenséget.

Az Intézet szerint az 1956-os események a magyar történelem egyik legdicsőbb fejezete, ami megingathatatlan a magyar emberek szívében és lelkében. „Büszkék vagyunk '56-os hőseinkre, emléküket megőrizzük!”

Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak

– zárul a bejegyzés.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok