Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófafilmbe illő pusztítást végzett az Idalia hurrikán

2023. augusztus 30., szerda 21:18

Lakóházakat árasztott el, utakat tett járhatatlanná és százezreknél okozott áramkimaradásokat a Florida állam északi területei fölött áthaladó Idalia hurrikán, amelynek középpontja szerdán helyi idő szerint a déli órákban már Georgia állam felett járt.

Az Idalia szerda kora reggel 4-es erősségű hurrikánként, óránkénti 200 kilométer per órás sebességet meghaladó széllökésekkel érte el Florida északnyugati részét, az úgynevezett Big Bend régiót, majd kismértékben gyengülve haladt át az államon, jelentős csapadékkal.

A hurrikán a Tampa városától északra fekvő tengerparti vidéket több méter magasságú hullámokkal árasztotta el, házakat elöntve.

A kötelező kitelepítésnek köszönhetően a legsúlyosabban érintett területeken nem voltak lakosok. Akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, azok közül több ezren húzták meg magukat a vihar elől a Vöröskereszt átmeneti szállásain a térségben.

A vihar miatt lezártak több hidat, ezért több tengerparti település, köztük St. Petersburg nehezen megközelíthetővé vált. A szárazföldi területen autópályák és autóutak váltak járhatatlanná az áradások és a kidőlt fák miatt – adta hírül az MTI.

Kitelepítették a lakókat az Idalia hurrikán miatt

Szerda délelőtt a hivatalos adatok szerint Floridában 275 ezer helyen volt áramkimaradás, míg Georgia államban 61 ezer fogyasztónál nem volt szolgáltatás. Volt olyan térség, ahol az áradások miatt a hatóságok elővigyázatosságból lekapcsolták a hálózatot. Florida fővárosában, Tallahassee-ban szintén kiterjedt volt az áramszünet a vihar miatt.

Az Idalia utáni károk felmérését és a törmelék eltakarítását Floridában már meg is kezdték. A kitelepített lakókat arra figyelmeztették, hogy egyelőre ne térjenek vissza az otthonaikba.

Közben az Idalia elérte Georgia állam déli részét is, ahol 2-es erősségű hurrikánként, fokozatosan gyengülve haladt északkeleti irányba, Dél-Karolina állam felé.

A Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség igazgatója szerdán arra szólította fel a két államban élőket, hogy legyenek elővigyázatosak, mert a viharral járó esőzések nyomán „katasztrofális hatású” árvizek alakulhatnak ki.

Az Idalia hurrikánt az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata „példátlan eseménynek” nevezte, ugyanis a meteorológiai feljegyzések kezdete, 1851 óta Florida északnyugati területeit nem érte ilyen nagy erejű, 3-as vagy 4-es fokozatú hurrikán.

A viharzóna az idei hurrikánszezonban az első jelentős vihar volt Floridában, ahol tavaly szeptemberben az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, egyes tengerparti településeket szinte földig rombolva.

Joe Biden a klímaválság számlájára írta a hurrikán pusztítását

Szerdán Joe Biden amerikai elnök azonnali intézkedésekről beszélt a vihar által sújtott államokban. Kiemelte, hogy a klímaválság hatásait „többé senki sem tagadhatja” – közölte a CNN.

Nézzenek csak körül! A történelmi árvizek, az intenzívebb aszályok, az extrém hőség, az erdőtüzek olyan jelentős károkat okoztak, amilyeneket korábban soha nem tapasztaltunk.

– fogalmazott

 Joe Biden elmondta, hogy minden forrást megad az államoknak a károk helyreállításához. 

Rovatok