Index Vakbarát Hírportál

Még át se vette a megbízatását, már botrányba keveredett az új brit védelmi miniszter

2023. szeptember 1., péntek 12:39

Nem indul túl jól Grant Shapps karrierje új munkahelyén. Amellett, hogy sokan a védelmi témákban való jártasságának hiányát rójak fel neki, több név nélkül nyilatkozó minisztert és tisztviselőt jobban zavar egy másik dolog: Shapps igen aktív a kínai államnak olykor adatokat átadó TikTok-on.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, augusztus végén Rishi Sunak brit miniszterelnök minimálisan változtatott kormánya összetételén. A brit politikában gyakori, reshuffle-nek nevezett lépés során a korábban védelmi miniszteri posztjáról lemondó Ben Wallace helyett az eddigi energiaügyi minisztert, Grant Shappsot, míg az ő tárcájának élére Claire Coutinhót nevezte ki.

A kinevezések kapcsán Sunakot pártján belül bírálták. Egy veterán tory képviselő azt kritizálta, hogy Wallace távozásával az észak-angliai hangok eltűntek kormányából, mivel mind Shapps, mind Coutinho déli körzetekből érkezik, emellett pedig mindkét újdonsült miniszter a Sunak-tábort erősíti a párton belül.

Annak ellenére, hogy Shapps már David Cameron kormányában is kapott pozíciókat, kinevezése váratlan volt, és felemás reakciókat váltott ki a brit politikában – név nélkül egy miniszter úgy fogalmazott, hogy kinevezése olyan,

mintha egy gyereket beegedünk az atombunkerbe, és arra bíztatjuk, hogy játsszon.

De a brit haditengerészet korábbi vezetője, Alan West is Shapps a védelmi ügyekben való tapasztalatlanságát bírálta, megjegyezve, hogy a politikus nagyon jó kapcsolatokat ápol a miniszterelnökkel.

Ugyanakkor a legtöbben nem a védelmi ügyekben való tapasztalatlanságával foglalkoznak, hanem az újdonsült védelmi miniszter közösségi oldalakon való aktivitásával.

Shapps ugyanis nagyon szereti a kínai TikTok-ot, amiről nem hajlandó lemondani – annak ellenére, hogy a brit kormány tagjainak tilos az olykor kínai kormánynak adatokat szolgáltató app használata.

Pedig a Sunak-kormány biztonsági okokból még tavasszal tiltotta be a kínai applikáció használatát kormányzati telefonokon, amiért a céget a kínai állam adatok átadására kötelezheti. Sőt, a kínai cég még tavaly decemberben beismerte, hogy az appot használva újságírók után kémkedtek, hogy így ismerhessék meg a forrásaikat.

Shapps ennek ellenére nem hajlandó lemondani a közösségi oldalról. Még márciusban egy filmjelenetet töltött fel az oldalára, amiben a Wall Street farkasában Leonardo DiCaprio azt mondja, „k*rvára nem fogok távozni” – Shapps így adta tudtára mindenkinek, hogy nem fogja letörölni az alkalmazást, és kormányzati telefonja helyett a továbbiakban azt a privát telefonján fogja használni.

Emellett az appot nagyon fontosnak tartja: korábban arról úgy nyilatkozott, az sokkal személyesebb és interaktívabb, mint más közösségi oldalak, és szerinte a politikusoknak ott kell lenniük, ahol az emberek tekintetei vannak.

Azonban a TikTok-használata miatt nemcsak pártjából kritizálták, hanem más minisztériumokból is. Egy külügyminisztériumban dolgozó tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy Shappsnak mindenképp le kell mondania a kínai közösségi oldal használatáról, megjegyezve, hogy nem lenne annak a helyében, akinek ezt a hírt majd át kell adnia.

Ugyanerre szólítja fel az ellenzéki Munkáspárt is. A Politico brit politikával foglalkozó hírlevelében úgy fogalmazott,

[Shapps-nak] mostantól követnie kell saját minisztériumának a szabályait, és a nemzetbiztonságunkat saját maga elé kell helyeznie.

Mint arra a Politico emlékeztet, nem először okoz problémát a politikusnak a közösségi oldalak használata. Még 2007-ben egy Liberális Demokrata kampányvideó alá kommentelt mint egy állítólagos Libdem-szavazó, azonban mindezt saját, politikusi YouTube-fiókjáról tette. Majd a botrányt okozó komment miatt később azt állította, hogy fiókját feltörték, és valójában nem ő írta a kommentet.

Akkor azzal védekezett, hogy valamiért olyan egyszerű jelszava volt a videómegosztó oldalon, mint az 1234, vagy más könnyen kitalálható jelszó.

A brit kormány egyébként még korábban bejelentette, hogy az újdonsült védelmi miniszter már leállította, hogy a TikTok követni tudja a helyzetmeghatározását – ez egyben azt is jelentheti, hogy addig ez a lehetőség fennállt.

Sunak ugyanakkor még nem állt le teljesen kormányának átalakításával – sajtóhírek szerint a mostani csak egy „miniátalakítás” volt, és majd szeptemberben jöhet a rendes átalakítás. Hogy ez mennyire fog segíteni neki és a Konzervatív Pártnak, az kérdéses – mint korábban bemutattuk, Sunak eddigi miniszterelnökségét a folyamatos belpolitikai válságok és párton belüli harcok jellemzik.

(Borítókép: Grant Shapps. Fotó: Daniel LEAL / AFP)

Rovatok