Index Vakbarát Hírportál

Levegőben a meglepő politikai fordulat, ami nagy hatással lehet a háborúra

2023. szeptember 5., kedd 14:14

A Joe Bidenről szóló életrajzi könyv szerzője szerint nem lenne teljesen megdöbbentő, ha a mostani amerikai vezető az év végéig úgy döntene, mégsem indul újra az elnöki székért a 2024-es amerikai választásokon.

Franklin Foer az NBC Meet the Press című műsorában azt mondta, könnyen belátható, hogy Joe Biden már benne jár a korban, ami egy elnök esetében nem előny.

„Nem vagyok gerontológus, így nem tudom megjósolni, hogy a következő évek mit tartogatnak Joe Biden számára. Meglepődnék, ha visszalépne az újraválasztását célzó kampánytól, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy sokként érne a bejelentés” – jegyezte meg, írja a The Guardian.

Megjegyzései egy nappal az elnök philadelphiai látogatása előtt hangzottak el, ahol Biden a szakszervezetek fontosságáról beszélt, és kitért az autógyári munkások esetleges sztrájkjára.

„Nem aggódom a sztrájk miatt. Nem hiszem, hogy hogy lesz sztrájk” – mondta Biden. Az elnök az életkor kérdésével is foglalkozott, megjegyezve: „Az egyetlen dolog, ami a korral jár, az egy kis bölcsesség”.

A Biden korával és kompetenciájával kapcsolatos kérdések hosszú ideje témát szolgáltatnak az amerikai sajtónak. A kutatások szerint egyre több amerikai látja úgy, hogy Bidennek távoznia kell a Fehér Házból: az amerikai szavazók több mint kétharmada úgy véli, hogy a 81 éves elnök alkalmatlan egy második ciklusra, és a demokrata szavazók közel fele „problémaként” jellemzi a korát.

Biden kampánystábja közben mindent megtesz, hogy az elnök ne kövessen el olyan bakikat, amiken a sajtó aztán csámcsogni tud napokig. Állítólag jegyzetkártyákat készítenek a keze ügyébe, hogy mindig tájékozott legyen a legaktuálisabb közéleti témákban, és még arra is figyelnek, hogy kisebb lépcsőfokokat kelljen megmásznia az Air Force One fedélzetére való felszálláskor, nehogy véletlenül elcsússzon vagy megbotoljon.

Vasárnap a volt dél-karolinai kormányzó és a republikánus jelöltségre esélyes Nikki Haley megismételte az elnök- és kongresszusi jelöltek „kompetenciatesztjére” vonatkozó felhívásokat.

Az egykori ENSZ-nagykövet a szenátussal kapcsolatban egyszerűen kijelentette:

a szenátus a legkiváltságosabb idősek otthona az országban.

A múlt héten Mitch McConnell, a szenátus többségi vezetője két hónapon belül másodszor fagyott le a nyilvánosság előtt.

Az ukrajnai háború kimenetelére is hatással lehet az elnökválasztás

Amennyiben Joe Biden valóban nem indulna a következő amerikai választásokon, az többek között kihathat az orosz–ukrán háborúra is. A Biden-kabinet rengeteg pénzzel támogatta eddig Kijevet, ami sokaknak nem tetszik. Amennyiben a republikánus jelölt nyerne, könnyen lehet, hogy Washington elzárná a pénzcsapot, ami igén érzékenyen érintené Ukrajnát.

Ezt érzik az ukránok is: Okszana Markarova, Ukrajna egyesült államokbeli nagykövete elismerte, Kijev nem biztos abban, hogy az Egyesült Államok örökké támogatja majd az ukránokat pénzzel és fegyverekkel, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A CNN nemrégiben végzett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 55 százaléka ellenzi, hogy az amerikai kongresszus további segélyeket nyújtson Kijevnek. A felmérésből az is kiderült, hogy az amerikaiak 51 százaléka úgy véli, az Egyesült Államok már eleget tett Ukrajnáért.

Rovatok