Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij kemény üzenetet küld Moszkvának az új védelmi miniszter kinevezésével

2023. szeptember 6., szerda 13:21

Az ukrán parlament jóváhagyta kedden Olekszij Reznyikov védelmi miniszter menesztését. Utódja Rusztem Umerov, az ukrán Állami Vagyonkezelő Alap vezetője lesz a tisztségben. A krími tatár családból származó férfi kulcsfontosságú tárgyalásokat vezényelt le korábban, és személye azt is jelzi, hogy Ukrajnának határozott szándéka visszaszerezni az oroszoktól a Krímet.

Ahogy beszámoltunk róla, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette, hogy eltávolítaná Olekszij Reznyikov védelmi minisztert posztjáról, a helyére pedig az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét, Rusztem Umerov kinevezését javasolja.

Olekszij Reznyikov hétfőn nyújtotta be a lemondását. Az egykori tárcavezető 2021 novemberétől töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget.

Reznyikov menesztése korrupciós vizsgálatokhoz is kapcsolódik, ugyanis hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy az általa vezetett minisztérium túlárazva vásárolt élelmiszereket az ukrán hadseregnek. 

Utódja, A KRÍMI TATÁR CSALÁDBÓL SZÁRMAZÓ UMJEROV SZEMÉLYE EGYÉRTELMŰeN JELZI, HOGY UKRAJNÁNAK HATÁROZOTT SZÁNDÉKA, HOGY VISSZASZEREZZE A KRÍMET.

Az ukránoknak és az ország támogatóinak is fontos tényező volt, hogy az új védelmi miniszter ne legyen korrupciós ügyekhez köthető – írja a CNN.

A védelmi miniszter kinevezése világos üzenet Moszkvának 

A 41 éves Rusztem Umerov 2022 szeptembere óta vezeti az ukrán Állami Vagyonkezelő Alapot. Jelentős szerepet játszott az Oroszországgal folytatott tárgyalásokban, többek között a hadifoglyok, politikai foglyok, gyermekek és civilek cseréjében, és közreműködött a civilek evakuálásában a megszállt területekről. Emellett az ENSZ által támogatott, Oroszországgal folytatott gabonaalku tárgyalásain kulcsfontosságú tagja volt az ukrán delegációnak.

A muszlim vallású férfi Üzbegisztánban született, miután Sztálin a második világháború után deportálta a visszafoglalt Krím félsziget tatár lakosságát. Umerov gyermekként költözhetett vissza családjával a félszigetre, ahol véleménye szerint nemzetpusztítás történt.

A krími tatárok deportálása a szovjet rezsim egyik legnagyobb bűne

– írta Umerov 2021-ben a liga.net egyik cikkében.

Kiváló kapcsolatokkal rendelkezik 

Az ukrán parlamentbe 2019-ben került be az ellenzéki Holosz párt tagjaként. Umerov társelnöke a Krími Platformnak, amely egy nemzetközi diplomáciai kezdeményezésként jött létre a Krím 2014-es orosz elcsatolásának visszafordítása ellen.

Jevgenyija Kravcsuk jó tárgyalónak jellemezte Rusztem Umerovot: „Folyékonyan beszél angolul és törökül, jó kapcsolatai vannak Törökországgal, a szaúdiakkal, szerepet játszott a cserékben, sokat tett már a honvédelmi minisztériumért” – ismertette az ukrán parlamenti képviselő véleményét az RBC.ua.

Mint írták, Umerovnak mindenképp előnyt jelent a krími tatár származása, valamint a krími őslakosok jogi védelmében szerzett tapasztalata. A politikusnak nem csak az ukrán vezetőségen belül vannak jó kapcsolatai. Az arab-muszlim világgal és amerikaiakkal is kiváló a viszonya. Az RBC szerint Umerov kinevezését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ez a következő napokban várhatóan megtörténik. 

A parlament jóváhagyta a kinevezést

Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal derült ki, hogy az ukrán parlament már jóvá is hagyta Umerov kinevezését. Erről az ukrán kormánypárt parlamenti frakciójának egyik tagja, Jaroszlav Zseleznyak is beszámolt a Telegramon.

A parlamenti képviselők közül 338-an, vagyis nagy többségben igennel voksoltak az új tárcavezető kinevezésére. 

Az Index szerdán is figyelemmel követi a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Rovatok