Index Vakbarát Hírportál

Miközben Kim Dzsongun Putyinnal találkozik, Észak-Korea kilőtt két rakétát

2023. szeptember 13., szerda 06:48

Dél-Korea és Japán jelentése szerint Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjainál, mialatt Kim Dzsongun Oroszországban tartózkodik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kim Dzsongun vasárnap délután hagyta el Phenjan városát, és helyi idő szerint kedd reggel érkezett meg Oroszországba, hogy a feltételezések szerint fegyvereladásokról tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.

A szerdán kilőtt fegyverek típusáról vagy hatótávolságáról nem közöltek részleteket. Hirokazu Matsuno japán kabinetfőnök újságíróknak elmondta, hogy Japán diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Észak-Korea ellen Pekingben. Hozzátette, hogy a két rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül esett a tengerbe.

A Vlagyimir Putyinnal való mostani találkozó Kim első tengerentúli útja 2019 óta. Emellett magas rangú katonatisztekből és fegyvergyártókból álló küldöttség kíséri, miközben a hírek szerint megvitatják a Moszkvának történő fegyvereladást – számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Ankit Panda amerikai biztonsági elemző az X-en arra hívta fel a figyelmet, hogy ez volt az első alkalom, hogy rakétakilövés történt Észak-Koreában a vezető, Kim Dzsongun jelenléte nélkül.

Rovatok