Index Vakbarát Hírportál

Putyin meglepő állítást tett: brit segítséggel támadtak az ukránok egy atomerőművet

2023. szeptember 13., szerda 06:14

Az orosz elnök egy keddi konferencián azt állította, hogy ukrán szabotőrök brit segítséggel támadtak meg korábban egy orosz atomerőművet. Vlagyimir Putyin szerint a britek tervelték ki az akciót, és azt mondta, hogy mindez nem marad következmények nélkül.

Az orosz elnök kedden Vlagyivosztokban vett részt egy gazdasági fórumon, ahol sok témáról, még az 1956-os forradalomról is beszélt.

A brit LBC beszámolója szerint Putyin egy olyan kijelentést is tett, miszerint Ukrajna megpróbált csapást végrehajtani egy orosz atomerőmű ellen. Állítása szerint a támadás meghiúsult, és az abban részt vevő ukrán szabotőröket elfogták.

Az orosz elnök azt állította, hogy a britek képezték ki ezeket a szabotőröket, és a támadást is ők tervezték el.

Putyin nem nevezte meg, hogy pontosan hol és mikor történt a támadás, illetve semmilyen egyéb bizonyítékot nem hozott fel arra vonatkozóan, hogy valóban megtörtént, vagy hogy a britek érintettek voltak benne bármiképp. Mindössze annyit mondott az LBC szerint, hogy a csapás az atomerőmű energiahálózata ellen irányult, és hogy az állításai „a teljes, abszolút, színtiszta igazságon” alapulnak.

„Ki akarják provokálni, hogy ukrán atomerőművek ellen hajtsunk végre válaszcsapást? Tudja a brit miniszterelnök, hogy mit művelnek a titkosszolgálatai Ukrajnában? Értik egyáltalán, hogy mit kockáztatnak? – kérdezte ezután az orosz elnök, majd megjegyezte, hogy  szerinte a britek alábecsülik a tetteik „súlyos következményeit.

Vlagyimir Putyin egyébiránt nem csak emiatt a konferencia miatt utazott Vlagyivosztokba, ugyanis a héten találkozik Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral is a városban. A távol-keleti vezető páncélvonattal utazott az orosz elnökhöz.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok