Index Vakbarát Hírportál

Hosszúra nyúlt Putyin és Kim Dzsongun találkozója, a Kreml szóvivője szerint nem kell aggódni

2023. szeptember 13., szerda 10:36

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdai tárgyalása több mint egy órán keresztül tartott. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő összefoglalta a találkozó fő tanulságait, és többször hangsúlyozta, hogy sem Amerikának, sem senki másnak nem kell tartania a két ország együttműködésétől.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun nem tervezik, hogy a szerdai megbeszéléseket követően nyilatkozatokat vagy dokumentumokat írnának alá – szögezte le Peszkov a TASZSZ állami hírügynökség tudósítása alapján.

A tárgyalás tartalmát érintő újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Oroszország pozíciója az ENSZ Biztonsági Tanácsában – amely szankciókat tart érvényben Észak-Korea ellen – nem akadályozza a Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok kiépítését.

Oroszország fenntartja álláspontját az ENSZ-ben, a Biztonsági Tanácsban, de ez nem lesz és nem is szabad, hogy akadálya legyen az orosz–észak-koreai kapcsolatok további fejlődésének

– fogalmazott a Kreml szóvivője.

Nem akarnak rosszat senkinek

„Oroszország és Észak-Korea a két ország érdekein alapuló kapcsolatokat épít, ez az együttműködés nem irányul senki ellen” – hangoztatta Peszkov. Mint írtuk, az Egyesült Államokat és a nyugati országokat rendkívül aggasztja a két ország közti katonai együttműködés gondolata; erre reagált a szóvivő.

Észak-Korea közeli szomszédunk. Úgy fogjuk építeni a kapcsolatokat, hogy az számunkra és a szomszédaink számára is előnyös legyen. A kapcsolatok teljes skálája mindenesetre párbeszédet és interakciót feltételez az olyan érzékeny területeken, mint például a katonai interakció és a legégetőbb biztonsági kérdésekről való eszmecsere. Ezek is megvalósulnak

– mondta Peszkov.

„Minden más kérdés csak két szuverén országot érint, és senki mást; mert együttműködésünk a két ország népeinek javát szolgálja, és nem mások ellenében valósul meg” – hangsúlyozta az orosz államfő szóvivője.

(Borítókép: Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin 2023. szeptember 13-án. Fotó: Sputnik / Reuters)

Rovatok