Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre szúrt oda Donald Trumpnak és Joe Bidennek a volt amerikai elnökjelölt

2023. szeptember 14., csütörtök 09:18

Mitt Romney szenátor, a republikánusok korábbi elnökjelöltje közölte, hogy 2024-ben nem indul újra a választáson szenátorként. Egyben azt javasolta Joe Biden elnöknek és Donald Trump volt elnöknek, hogy inkább ők is hagyják ott a politikát, mert szerinte fiatalabb politikusokra lenne szükség helyettük.

A 76 éves Romney egy videóüzenetben jelentette be, hogy nem indul jövőre a választáson. Döntését azzal indokolta, itt az ideje annak, hogy a fiatalabb politikusok lehetőséghez jussanak.

„Egy következő ciklus végén már a nyolcvanas éveim közepén lennék. Őszintén szólva eljött egy új vezetői generáció ideje. Nem jelöltetem magam az újraválasztásra, de a harc elől nem futok el” – mondta Romney, utalva ezzel arra, hogy a mostani ciklusát még kitölti, 2025 januárig hivatalban marad.

ezután felszólította Donald Trumpot és Joe Bident is arra, hogy hozzá hasonlóan ők is „álljanak félre”, és ne induljanak jövőre.

A BBC kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, „jó lenne, ha mindketten félreállnának, és lehetővé tennék ezzel azt, hogy a pártjaik kiválasszanak valakit a következő generációból a helyükre.Romney hozzátette, szeretné, ha minél több fiatal ember csatlakozna a republikánusokhoz és indulna el a választáson, de azt is megjegyezte, hogy általánosságban mindkét párt sokkal jobban járna, ha fiatalabb jelöltekkel méretné meg magát a különféle választásokon. 

A 80 éves Joe Biden és a 77 éves Donald Trump alkalmasságát jó néhányan megkérdőjelezték az utóbbi időben. Egy nemrég készült közvélemény-kutatás szerint a többség mindkettejüket túl öregnek tartja ahhoz, hogy kitöltsék a következő ciklust elnökként.

Mitt Romney 2003 és 2007 közt Massachusetts kormányzója volt, 2008-ban pedig a republikánus párt előválasztásán indult elnökjelöltként, de akkor végül – az utóbb Barack Obama által legyőzött – John McCain lett a párt jelöltje. 2012-ben viszont Romney volt a republikánusok elnökjelöltje, de akkor veszített az újrázó Obamával szemben.

Hat évvel később, 2018-ban Utah állam szenátoraként tért vissza a politikába, 2020-ban pedig azzal írt történelmet, hogy szenátorként a saját pártjának elnöke ellen szavazott a Donald Trump elleni bizalmatlansági eljárásban (impeachment), majd ugyanígy tett 2021-ben is, amikor egy másik eljárásban a capitoliumi ostrom miatt kísérelték meg felelősségre vonni a volt elnököt.

Rovatok