Index Vakbarát Hírportál

BBC: Egy orosz vadászgép megpróbált megsemmisíteni egy brit repülőgépet

2023. szeptember 14., csütörtök 11:54

Egy orosz–brit katonai repülőgépes incidens idején két rakétát is kilőtt az oroszok egyik vadászgépe egy brit felderítőgépre. Az oroszok korábban azt közölték, hogy ez meghibásodás miatt történt, de a jelek szerint valójában szándékosan lőtték ki a rakétákat – tudta meg a BBC.

A BBC portálja szerint az eset még tavaly szeptember 29-én történt a Fekete-tenger felett. A brit védelmi minisztérium is beszámolt ugyan róla, 

bizonyos részleteket azonban eltitkoltak azzal kapcsolatban, hogy miként történt mindez.

A brit tárca korábban közölte, az orosz gép rakétákat lőtt ki, azonban ezt az oroszok meghibásodással magyarázták – a minisztérium pedig ezt a magyarázatot (legalábbis a nyilvános közleményük szerint) elfogadta, és azt közölték, hogy az oroszok nem szándékosan lőttek rakétát a gépükre. 

A BBC-nek most három magas rangú nyugati tisztviselő beszélt az incidensről, akik azonban nagyon más képet festettek a történtekről. Elmondásuk szerint a brit gép – ez egy RC–135 Rivet Joint stratégiai felderítőgép volt, amelynek a személyzete akár 30 fős is lehet – le tudta hallgatni az őket megközelítő két orosz SZU–27-es vadászgép kommunikációját is. A tisztviselők szerint a vadászgépek pilótái kétértelmű parancsot kaptak a légi bázisukról, 

és ezt a parancsot az egyik pilóta úgy értelmezte, hogy tűzparancsot kapott – majd ki is lőtt egy rakétát.

A második pilóta viszont máshogy értelmezte a parancsot, ezért tiltakozott, valamint káromkodott, amikor a társa kilőtte a rakétát.  

A BBC-nek nyilatkozó egyik forrás azt mondta, hogy a szárazföldi irányítástól kapott parancs lényege nagyjából az volt, hogy a pilóták befoghatják a célpontot. A tisztviselők szerint a parancs valóban kétértelműen hangzott el, és mindez arra utal, hogy az oroszok szakszerűtlenül jártak el, ahhoz hasonlítva például, hogy a NATO pilótái nagyon konkrét megfogalmazást használnak akkor, amikor tűzparancsot kérnek vagy kapnak. 

Az első pilóta által kilőtt rakéta sikeresen elindult, viszont nem sikerült befognia a felderítőgépet, így egyszerűen elvétette azt. Eközben kezdett a két pilóta káromkodva veszekedni egymással,

majd az első pilóta gépéről egy második rakéta is levált. 

Hogy ezzel a rakétával mi történt, az a BBC forrásai szerint sem egyértelmű. A lövedék egyszerűen levált a szárnyról, és zuhanni kezdett, ami szerintük arra utal, hogy meghibásodhatott, vagy pedig a pilóta elindította annak a kilövését is, de még annak megtörténte előtt megszakította a rakétaindítást. 

Ben Wallace brit védelmi miniszter a vadászgépek lehallgatott kommunikációja ellenére is azt mondta a nyilvánosság előtt, hogy technikai meghibásodás miatt lőtt ki rakétát az orosz gép. A védelmi minisztérium a BBC-nek mindezzel kapcsolatban most azt mondta, mindig is az volt a szándékuk, hogy „garantálják a műveleteik biztonságát, elkerüljék a felesleges eszkalációt, és tájékoztassák a közvéleményt és a nemzetközi közösséget”.

Az esetről egyébiránt az amerikai hírszerzés néhány hónapja kiszivárgott irataiban is szó esett, és ahogyan ott emlegették, abból szintén azt a következtetést lehetett levonni, hogy sokkal súlyosabb incidens lehetett, mint ahogy azt a britek közölték, és akár harci cselekménynek is minősülhetett volna a két fél közt. Akkor viszont még nem írtak ilyen részletességben az ügyről. 

Jelzésértékű az is, hogy a Fekete-tengernél járőröző brit felderítőgépek a tavaly szeptemberi eset óta állandóan vadászgépes kíséretet kapnak. Nem ez volt azonban az egyetlen ilyen eset: idén márciusban egy orosz vadászgép egy amerikai drónnal akaszkodott össze a tenger felett, és utóbbi le is zuhant.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük, ebben a cikkünkben.

Rovatok