Index Vakbarát Hírportál

Végleg Oroszországba költözött két pónijával együtt a Putyin-barát egykori osztrák külügyminiszter

2023. szeptember 18., hétfő 19:03

Karin Kneissl azzal került be a hírekbe, hogy esküvőjén Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent, és drága ékszerrel lepte meg a menyasszonyt.

Egy héttel az esküvője után Karin Kneissl elutasította a feltételezést, hogy a lagziban a behódolás jeleként pukedlizett mélyen az orosz elnöknek közös táncuk után. „Térdre borulásként értelmezték, de akik ismernek, tudják, hogy senkinek se hódolok be” – jelentette ki a politikus.

Nem állítható, hogy Putyin 2018 nyarán váratlanul jelent meg az esküvőn, hiszen limuzinos konvojjal érkezett a stájerországi Gamlitzba, ahol a díszes vendégsereg miatt a rendőrség helikopterrel is biztosította a rendezvényt.

A százfős esküvőn az osztrák politikai elit, köztük az Ibiza-videóba belebukott Heinz-Christian Strache alkancellár is részt vett. Az általa irányított Osztrák Szabadságpárt jelölte a párton kívüli Kneisslt a külügyminiszteri posztra.

Az orosz elnököt elkísérte a doni kozákok kórusa is. Putyin németül búcsúzott el az újdonsült pártól, de előtte egy pár fehérarany, zafírkövekkel díszített fülbevalót adott át a menyasszonynak nászajándékként, amelynek értékét ötvenezer euróra, csaknem 20 millió forintra becsülték.

Kneisslnek – Strachéhoz hasonlóan – az őt jelölő szélsőjobboldali pártot sújtó botrány után szintén távoznia kellett az osztrák kormányból.

Egy ideig Libanonban élt, kedvenceit, két póniját pedig egy orosz katonai szállítógéppel vitték a Libanonnal szomszédos Szíriából új lakóhelyükre, Szentpétervárra – jelentette a BBC.

A nyáron néhány hétig a Moszkvától keletre fekvő kis faluban, Petrusovóban, egy bérelt házban élt – írta a TASZSZ.

Átmeneti kiruccanás Libanonba

A jelek szerint most véglegesen letelepedik, azzal a szándékkal, hogy a Szentpétervári Egyetemen egy agytrösztöt vezessen.

„A Gorkij-központ társalapítója vagyok, amit én irányítok” – idézte az orosz állami hírügynökség. A volt külügyminiszter hozzátette: rengeteg munka vár rá, amit nem tud félkézzel kezelni.

A BBC azon kérdésére, hogy a főváros helyett miért költözött Oroszország második legnagyobb városába, nem kívánt válaszolni.

A közösségi médiában korábban azt osztotta meg, hogy a libanoni kiruccanás átmeneti megoldás volt „a túléléshez”, miközben Oroszországba ingázott, hogy tanítson.

Karin Kneissl köztudottan állatbarát. Szintén a közösségi médiában tudatta, hogy a Szíria elleni szankciók és az ottani biztonsági helyzet miatt egy katonai szállítógép bizonyult az egyetlen opciónak arra, hogy pónijait és egyéb holmiját Oroszországba költöztesse.

A két lovacskát megvizsgálták, és átmenetileg karanténba helyezték – közölte a leningrádi régió állategészségügyi osztálya.

Halálos fenyegetések

Végleges költözését Vlagyivosztokban jelentette be, ahol részt vett a Keleti Gazdasági Fórumon. Az évente megrendezett találkozó célja, hogy ösztönözze a befektetéseket Oroszország távol-keleti térségében.

Putyin felszólalását hallgatva Karin Kneissl szemmel láthatóan elszenderedett, legalábbis is ez látszott, amikor a fórumot közvetítő kamerák a közönséget pásztázták. Az 58 éves volt diplomata rendszeres kommentátora az államilag támogatott RT hírcsatornának, korábban pedig a Rosznyeft állami olajvállalat igazgatósági tagja volt.

anyanyelve, a német mellett arabul, angolul, franciául és spanyolul beszél, a hébert, a magyart és az olaszt pedig töri. Rövid életrajzából nem derült ki orosz nyelvtudása, de ezt közben valószínűleg pótolta.

Ausztriát három éve, 2020-ban hagyta el. Arra hivatkozott: halálos fenyegetések érték, és de facto megtiltották, hogy a hazájában dolgozzon.

A Kneisslt jelölő Osztrák Szabadságpárt ellenzékbe szorult, de hónapok óta vezeti a közvélemény-kutatásokat, így erős esélyes, hogy a jövőre esedékes választásokon ismét kormányra kerüljön. A párt új vezetője, Herbert Kickl bírálta az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat, a megélhetési költségek emelkedéséért pedig a büntetőintézkedéseket okolta. Kickl belügyminiszter volt abban a kormánykoalícióban, amelyben Karin Kneissl irányította az osztrák diplomáciát.

(Borítókép: Karin Kneissl 2021. június 19-én. Fotó:  Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok