Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas diplomáciai vihart kavart a német külügyminiszter kijelentése

2023. szeptember 20., szerda 07:38

Felháborodásának adott hangot Peking, miután a német külügyminiszter a Fox News csatornának nyilatkozva „diktátornak” nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Amikor Oroszország Ukrajna elleni háborújáról kérdezték, Annalena Baerbock a következőt mondta: „Ha Vlagyimir Putyin megnyerné ezt a háborút, milyen jelzés lenne ez a világ más diktátorai számára, mint például Hszi, a kínai elnök? Ezért Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút.”

A kínai kormány válaszul beidézte Patricia Flor német nagykövetet, hogy tiltakozzon Baerbock megjegyzései ellen – közölte a német külügyminisztérium szóvivője a CNN csatornával.

A kínai külügyminisztérium azt közölte, hogy Peking „zokon vette” Baerbock megjegyzéseit, és „határozottan elítéli” azokat.

A Németország által tett megjegyzések rendkívül abszurdak, súlyosan sértik Kína politikai méltóságát, és nyílt politikai provokációnak minősülnek

– hangoztatta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője a legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Júniusban Joe Biden amerikai elnök is „diktátorként” emlegette Hszit, ami szintén kiverte a biztosítékot Pekingben.

A kínai külügyminisztérium Biden megjegyzései miatt is felháborodott, mondván, hogy azok „súlyosan ellentmondanak az alapvető tényeknek és sértik a diplomáciai etikettet”.

Megromlott a viszony Berlin és Peking között

Németország és Kína között azután romlottak meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy Peking nem volt hajlandó elítélni Oroszország ukrajnai invázióját, és Berlinnek az sem tetszett, hogy az ázsiai ország egyre szorosabbra fűzte partnerségét Moszkvával, miközben egyre fenyegetőbben lépett fel Tajvannal szemben.

Németország az elmúlt hónapokban igyekezett helyreállítani kapcsolatait Pekinggel, miközben megpróbálta csökkenteni Kínától való gazdasági függőségét.

Áprilisi pekingi látogatása során Baerbock azonban arra figyelmeztetett, hogy Kína minden olyan kísérlete, amely Tajvan ellenőrzésére irányul, elfogadhatatlan lenne. Korábban „több mint megdöbbentőnek” nevezte a kínai út egyes aspektusait, és azt mondta, hogy Pekingre egyre nehezebb kereskedelmi partnerként tekinteni.

Rovatok