Index Vakbarát Hírportál

Pert nyert a munkácsi középiskola elbocsátott igazgatója, de nincs vége az ügynek

2023. szeptember 20., szerda 14:51

A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola volt igazgatója másodfokon is megnyerte az első elbocsátását érvénytelenítő pert, de ezzel még nem helyezték vissza pozíciójába.

Januárban arról írtunk, hogy egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését. Később arról számolt be az iskola, hogy a tanévnyitón megtiltották, hogy felcsendülhessen a magyar himnusz, valamint tilos volt a magyar zászló és a nemzeti színek használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

Szeptember elején arról írtak az iskola Facebook-oldalán, hogy „lemondatták egyik igazgatóhelyettesünket, a másikkal nem egyeztetnek csak utasítják, újabb »saját« igazgatóhelyettest hoznak, külsősökkel nézetik át az iskola iratait hibákat keresve, új órarendet csináltatnak, mert csak, órákat akarnak elvenni tanárainktól, hogy máshonnan jötteknek adhassák oda”.

A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Facebook-oldalán ma közölték, hogy

igazgatónk másodfokon is megnyerte az első elbocsátását érvénytelenítő pert! Sajnos ezzel sem helyezték vissza, mivel a második elbocsátását ez a bírósági döntés nem érvénytelenítette. Az egy másik per része lesz. De kitartunk!

Szeptember 12-én derült ki, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina azonban kiemelte, szerinte az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk ukránul, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel.

Rovatok