Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Joe Biden pillanatok alatt véget vethetne a háborúnak

2023. szeptember 21., csütörtök 09:34

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz a jelenleg is zajló egyhetes ENSZ-közgyűlésen New Yorkban. A Mandinernek videóinterjút adó miniszter Svédország NATO-ratifikációjáról, az ukrán gabonaexport ügyéről, a háborúval kapcsolatos magyar álláspont nemzetközi megítéléséről is beszélt, és arra a kérdésre is válaszolt, hogy tervez-e egy asztalhoz ülni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Októberben a magyar parlament ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást. Szijjártó Péter az ezzel kapcsolatos, a nyugati sajtóban keringő híresztelésekkel kapcsolatban – melyek szerint hamarosan meglesz magyar részről a ratifikálás – a Mandinernek elmondta, hogy senki sem tudhatja, mikor ratifikálunk, mivel az kizárólag a magyar parlamenti képviselők döntésén múlik. Az interjúban a miniszter az alábbi fontosabb kijelentéseket tette:

Az ukrán gabonaexport tilalmát az Európai Bizottság feloldotta, de Magyarország, Lengyelország és Szlovákia fenntartja. Ukrajna emiatt perrel fenyegetőzött, sőt Lengyelországot már be is perelte. Szijjártó Péter szerint egészen elképesztő, hogy képesek erre, miután a lengyelek mindenben támogatták őket – főleg, hogy az eredeti megállapodás az afrikai országokba való gabonaszállításról szólt, nem pedig a közép-európai piac szétzilálásáról.

A Mandiner rákérdezett, hogy az ENSZ-közgyűlésen milyennek látja a külügyminiszter a béke és a tűzszünet lehetőségének kérdését. Szijjártó Péter elmondása szerint egyre inkább egyöntetű a béke iránti elköteleződés, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy annak megkötését elsősorban Amerika lehetetleníti el. A témában Novák Katalin köztársasági elnök is kifejtette véleményét New Yorkban szerdai beszédében.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e alkalom a pénteken a gyűlésre érkező Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel leülni, Szijjártó Péter így fogalmazott: „Olyan ügyekben, melyeket nem korlátoznak szankciós intézkedések, természetesen folytatjuk az érdekalapú, racionális együttműködést.”

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok