Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: A jószomszédi viszonyt Ukrajnával az egyoldalúság akadályozza meg

2023. szeptember 24., vasárnap 20:18

Magyarország támogatja Kárpátalját, támogatja az itt élőket, támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvető jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését – mondta a Matias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjának évnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap.

Az MCC új beregszászi képzési központjában tartott évnyitó ünnepségen Gulyás Gergely megköszönte Viktor Mikita kárpátaljai kormányzónak, hogy eljött az eseményre.

A magyar nemzetrészek közül a kárpátaljai közösség van a legnehezebb helyzetben. Magyarország támogatja Kárpátalját, „mindig, mindenkor és mindenhol támogatja az itt élőket, támogatja a kárpátaljai magyarságot, az alapvetői jogaik biztosítását, a nyelvhasználati jogaik visszaszerzését” – fogalmazott a miniszter, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az intézmény és a képzési központ új épülete megnyithassa kapuit.

Kettőn áll a vásár

Magyarország elítéli az orosz agressziót, elítéli a háború elindításának és területi épségének megsértését, szögezte le a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a háború kitörése óta folyamatos Ukrajna, ezen belül megkülönböztetetten Kárpátalja anyagi támogatása.

Magyarország monetáris segítségnyújtásának értéke a háború kezdete óta meghaladta a 35 milliárd forintot. A karitatív szervezetek mintegy 10 milliárd forint értékben több ezer tonna adományt juttattak célba Ukrajnában, és a magyar állammal együttműködve biztosították több tízezer Ukrajnából érkezett menekült befogadását, és több mint egymillió menekült áthaladását Magyarország területén – sorolta Gulyás Gergely.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva kiemelte:

Magyarország számára fontos a jószomszédi viszony, Ukrajna barátja szeretne lenni, de ezt a gesztusok egyoldalúsága, szándékos félreértések és a magyar közösség jogait sértő lépések nem teszik lehetővé.

Miközben Ukrajna alappal sérelmezi a nemzetközi jogra hivatkozva a szuverenitása megsértését, aközben „figyelmen kívül hagyja a területén élő nemzeti kisebbségeket megillető alapvető jogokat és nemzetközi normákat” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna szabadságáért harcoló és életüket feláldozó magyarok „kiérdemelték, hogy visszaadják nekik mindazt, amit tőlük elvett, „mindenekelőtt az anyanyelv szabad használatát mindenütt, de különösen az oktatásban”.

Egy szebb jövő előkészítése

Az MCC új épülete már a háborút követő szebb jövő előkészítése – mondta Gulyás Gergely. Mint fogalmazott, „az MCC egyedülálló lehetőséget nyújt tehetséges fiataloknak 10 éves kortól a doktori iskola befejezéséig a Kárpát-medencében és Magyarországon egyaránt.”

Viktor Mikita, a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője megköszönte Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségét.

Az itt élő különböző nemzeti közösségek nélkül Kárpátalja sohasem lenne olyan, amilyennek ismerjük

– jelentette ki a megye vezetője.

„Itt ezer éve élnek békében, toleránsan az emberek, és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a jövőben is így legyen” –  tette hozzá Viktor Mikita.

Az MCC hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Beregszászon. Azóta a háború nehézségei ellenére is folyamatosan bővült az intézmény tevékenysége, így az új tanévet immáron 234 diákkal kezdi az új, a korábbinál tágasabb és modernebb központjában.

Rovatok