Index Vakbarát Hírportál

Német külügyminiszter: a menedékkérőket el kell osztani az EU-n belül

2023. szeptember 25., hétfő 15:07

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket.

Annalena Baerbock a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy  „egyértelmű szabályokat″ kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket – idézte az MTI a német külügyminiszter hétfői interjúját.

A miniszter hiemelte, hogy

igazságos európai elosztásra, a külső határokon folytatandó gyors eljárásokra és a maradásra nem jogosultak sokkal gyorsabb hazajuttatására van szükség. 

A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. „Erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy rendezetten el lehessen osztani a menedékkérőket″ – fejtette ki a Zöldek politikusa.

Hozzátette: a határeljárás keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt. A kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba.

Annalena Baerbock szerint Németország csaknem egymillió ukrajnai menekültet fogadott be, ami a szolidaritás jegyében kifejtett hatalmas erőfeszítés, most viszont gondoskodni kell arról, hogy az érkezők – ukrajnai menekültek és máshonnan származó menedékkérők – elhelyezéséről gondoskodó helyi önkormányzatok „ne kerüljenek a teljesítőképességük határára″.

Rovatok