Index Vakbarát Hírportál

Legalább négy ember meghalt a koszovói lövöldözésekben

2023. szeptember 25., hétfő 07:24

Vasárnap hajnalban a fellázadó szerbek megöltek egy koszovói rendőrt, egyet pedig megsebesítettek. A támadók egy kolostorba menekültek, ahol folytatódtak a tűzharcok, végül három ember életét vesztette. A szerb elnök Albin Kurtin koszovói miniszterelnököt tette felelőssé a támadásért.

„Négy ember halála után véget ért a fegyveresek és a koszovói hatóságok közötti harc a szerb határhoz közeli kolostorban” – közölték a pristinai hatóságok a terület feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló rendőri akció után.

Ellenőrzés alá vontuk ezt a területet több tűzharcot követően

– mondta Xhelal Svecla, Koszovó belügyminisztere a The Guardian szerint.

Megtámadtak egy rendőrt vasárnap hajnalban

Vasárnap kora reggel egy koszovói rendőrjárőrt megtámadtak Banjska falu közelében, ahol a rendfenntartó tiszt meghalt, egy társa pedig megsebesült. A fegyveresek egy közeli kolostorba menekültek, ahol elbarikádozták magukat és órákon át tűzpárbajt vívtak a koszovói rendőrséggel, legalább hárman meghaltak.

A rendőr megtámadása és az azt követő harcok az utóbbi évek egyik legsúlyosabb eszkalációját jelentik Koszovóban, miután Szerbia és Koszovó között egyre inkább fokozódott a feszültség. 

Albin Kurti koszovói miniszterelnök vasárnap arról számolt be, hogy mintegy 30, állig felfegyverkezett embert vettek körül a rendőrök, felszólítva őket, hogy adják meg magukat. Svecla elmondása szerint több embert is letartóztattak, tőlük pedig fegyvereket foglaltak le. Az azonban továbbra sem világos, hogy az összes fegyverest sikerült-e elfogniuk. 

A szerb ortodox egyház is megerősítette, hogy fegyveresek megrohamozták a bánsági kolostort, ahol az észak-szerbiai Újvidékről érkező zarándokok tartózkodtak. A koszovói hatóságok által közzétett képeken több, egyenruhát viselő fegyveres látható, amint elbarikádozzák magukat a kolostorban.

A rendőrség később közleményben tudatta, hogy a tűzharcban legalább három támadót megöltek, egyet pedig letartóztattak. További négy civil gyanúsítottat is letartóztattak, akiknél rádiók és fegyverek voltak.

Sajtótájékoztatót tartott Alekszandr Vucsics

A szerb elnök vasárnap este sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között elmondta, Albin Kurtin provokációi miatt lázadtak fel a szerbek, mert nem akarták elviselni a terrort. 

Sajnálom, hogy a szerbek egy része felült ezeknek a provokációknak. Albin Kurtin az egyedüli felelős, az egyedüli, aki összeütközéseket és háborút akar. Senki más nem akar összeütközéseket és háborút, neki viszont az az egyedüli vágya, hogy bevonjon minket egy háborúba a NATO-val

– fogalmazott Vucsics.

Nem csitulnak az indulatok Koszovóban

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban jelentősen kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Több száz fegyvert találtak a koszovói faluban

Az MTI tudósítása szerint nagy mennyiségű fegyvert találtak a koszovói rendőrök abban az észak-koszovói faluban, ahol  lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között.

A rendőrség tájékoztatása szerint több száz fegyvert, valamint katonai felszereléseket találtak Bajske faluban egy lakóházban és több járműben ott, ahol egy nappal korábban két, rendszámtábla nélküli teherautó zárta el a forgalmat a helyi hídon.

Rovatok