Index Vakbarát Hírportál

A szerb elnök szerint a NATO-nak kellene a koszovói békét biztosítania

2023. szeptember 27., szerda 08:24

Alekszandr Vucsics kijelentette, hogy a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak kell biztosítania a békét Észak-Koszovóban, emellett át kell vennie a rendfenntartási feladatokat a koszovói rendőrségtől. A szerb elnök ezt azon a találkozón kérte, amelyen az Európai Unió nagykövetei vettek részt.

A KFOR-nak jelenleg körülbelül 4500 katonája tartózkodik Koszovóban, akiknek feladata a békefenntartás, de nem a helyi rendőrség munkájának ellenőrzése vagy felülbírálása – adta hírül az MTI.

Ahogy az Index beszámolt róla, Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban.

Egyelőre nem tudni, hogy ki bérelte vagy bujtotta fel a fegyveres támadókat, ahogyan azt sem, hogy mi volt a támadás indítéka.

A koszovói rendőrség egy drónnal készített felvételt is közzétett, amelyen a Bajskéban található kolostor udvarán pihenő fegyveresek láthatók.

A belügyminisztérium állítása szerint az egyik férfi Milan Radoicsics, a Szerb Lista nevű kisebbségi szerb párt alelnöke. Ezt egyelőre nem erősítették meg, illetve a szerb külügyminiszter szerint a felvétel nem is a múlt vasárnap készült.

Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet Belgrád politikailag és pénzügyileg támogat.

A szerb elnök vasárnap este sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között elmondta, Albin Kurti provokációi miatt lázadtak fel a szerbek, mert nem akarták elviselni a terrort. Leszögezte, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni.

Fokozódik a feszültség Koszovóban

Mint írtuk, a Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban jelentősen kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Rovatok