Index Vakbarát Hírportál

Fokozza a nukleáris fegyverek gyártását a háborúra készülő Kim Dzsongun

2023. szeptember 28., csütörtök 08:32

Észak-Korea módosította alkotmányát, hogy megerősítse és bővítse nukleáris erejét, miközben Kim Dzsongun észak-koreai vezető a „legnagyobb fenyegetésnek” nevezte az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán között növekvő együttműködést, amellyel az elszigetelt országnak szembe kell néznie.

Ezek a lépések arra mutatnak, hogy Kim Dzsongun elkezdett felkészülni egy új hidegháborúra, ami tovább élezi a feszültséget Phenjan és Washington között, mondják a szakértők.

Észak-Korea parlamentje kétnapos ülés után emelte be a fegyvergyártásra vonatkozó törvényt az ország alkotmányába, ami azt jelenti, hogy a nukleáris erő megerősítésére irányuló politikája immár állandóvá vált – jelentette csütörtökön az ország állami hírügynöksége (KCNA).

Phenjan foggal-körömmel ragaszkodik a nukleáris fegyvereihez

A lépés megerősíti Észak-Korea azon nézetét, hogy atomhatalom kíván maradni a jövőben, és hogy a denuklearizáció vagy a fegyverek feladása – ami az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei egyik legfontosabb követelése – nem jöhet szóba, írja a CNN.

Kim Dzsongun „történelmi eseménynek” nevezte a a törvény elfogadását, amely szerinte növeli a nemzetvédelmi képességeket és védi a nemzeti érdekeket.

Hozzátette, hogy az új törvény „a legigazságosabb és legészszerűbb lépés, amely teljes mértékben megfelel nemcsak a jelen korszak követelményeinek, hanem a szocialista ország építésének törvényességének és hosszú távú követelményeinek is”.

Minderre azután került sor, hogy Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet kedden felszólalt az ENSZ Közgyűlésében. A nagykövet azt állította, hogy Phenjannak ki kell építenie „önvédelmi képességeit”, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy kiterjeszti befolyását a Koreai-félsziget közelében.

A hónap elején Kim Dzsongun Oroszországba látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, ami nagy riadalmat keltett a nyugati országok körében.

Amerikai tisztviselők akkor arra figyelmeztettek, hogy a két vezető olyan fegyvertárgyalásokat folytathat, amelyek után Phenjan fegyvereket adhat Moszkvának, ezeket az inváziós erők aztán az Ukrajna elleni háborúban használhatnák fel.

Rovatok