Index Vakbarát Hírportál

Magyarul is szerepelhetnek a jelzőtáblákon a településnevek Szlovákiában

2023. szeptember 29., péntek 11:56

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter örömmel osztotta meg Facebook-oldalán azt a hírt, miszerint Szlovákiában mostantól magyar nyelven is kiírhatják az egyes települések neveit a jelzőtáblákra.

„Szlovákiában nemrég egy jogszabály-változtatással lehetővé vált olyan jelzőtáblák kihelyezése, amelyeken a települések nevei már magyarul is szerepelhetnek” – írja posztjában Szijjártó Péter, aki megjegyzi, hogy mindez nem kötelező szabály, így a megyei önkormányzatokon múlik, hogy hol helyeznek ki magyar helységnevet is feltüntető táblákat.

„Nos, az első fecske meg is jelent, nem véletlenül Nagyszombat megyében, hiszen itt a legerősebb a Szövetség jelenléte a megyei közgyűlésben” – folytatódik a miniszter írása.

A tárcavezető korábban az Új Szónak beszélt róla, hogy azért szurkol a szlovákiai választásokon a Szövetségnek, mert ez a párt képviseli leginkább a felvidéki magyarság érdekeit.

Újabb bizonyíték arra, hogy ahol erős a magyar érdekképviselet, ott lehet a legtöbb eredményt elérni. Jó lenne elérni, hogy mindez a következő ciklusban a szlovák parlamentben is biztosított legyen! Holnap parlamenti választás lesz Szlovákiában. Hajrá, Szövetség!

– zárja bejegyzését Szijjártó.

Rovatok