Index Vakbarát Hírportál

Exit poll: Szlovákiában nyugatos kormány jöhet, nem lesz magyar párt a parlamentben

2023. szeptember 30., szombat 23:47

Hiába készült visszatérésre Robert Fico és pártja, a Smer–SD, az exit poll adatok szerint nem a szociálpopulista párt szerezte a legtöbb szavazatot, ráadásul potenciális koalíciós partnerei közül volt olyan párt, amelyik be sem jutott. Nagyot buktak az előző ciklus kormánypártjai is, ahogy a szlovákiai magyar pártok is.

Urnazárás után közölte a Focus ügynökség exit pollját a Markiza televízió a szlovák választásokról. Mivel a nap folyamán egy szavazóhelyiségben életét vesztette egy 78 éves férfi, egy körzetben meghosszabbították a szavazás lehetőségét, emiatt késleltették az exit pollok közlését.

Az exit poll szerint az alábbi pártok jutottak be a parlamentbe:

 A pártszakadáson áteső szlovákiai magyar pártra, a Szövetségre az adatok szerint a választók 4,3 százaléka szavazott, míg a másik két magyar pártot is magába foglaló listák meg sem jelentek az exit poll adatokban, így elmondható, hogy

2020 után idén sem juthatott be egy magyar párt sem a Szlovák Nemzeti Tanácsban, miközben 2020-ig mindig volt képviseletük a szlovákiai magyaroknak.

Nagyot koppanhatott Fico

Az exit poll adatokból emellett egy másik dolgot lehet kiolvasni:

a hatalomba visszaigyekvő Robert Fico valószínűleg nem fog tudni kormányra kerülni.

Mint azt a felvezető cikkünkben is írtuk, potenciális koalíciós partnerei a Smer-szakadárokból álló Hlas–SD, illetve a szélsőjobboldali pártok, a Republika és az SNS (Szlovák Nemzeti Párt). Az exit poll szerinti mandátumbecslések szerint ugyanakkor csak 73 helyet szerezhetnek, amivel épphogy lemaradnának a 76 mandátumos többségtől. A Republika melletti másik szélsőjobboldali párt, az Andrej Danko vezette 4,4 százalékpontot kaphatott, azaz nem sokkal maradhatott le az ötszázalékos parlamenti küszöbtől.

Ezenkívül az Igor Matovic vezette OĽaNO-n és a Richard Sulík vezette SASKA-n kívül nagyot bukhattak a kaotikusan működő, egykori Matovic-kormányt alkotó pártok is: sem a Matovicot miniszterelnöki székben követő Eduard Heger és új pártja, a Demokatí, sem pedig az előző ciklusban házelnöki posztot betöltő Boris Kollár Sme Rodinája (Család vagyunk) pártja nem juthatott be – a választások előttnőverő botrányba került Kollár pártja ráadásul mindössze csak 2,3 százalékot kaphatott.

Ugyanakkor a választásokat vélhetően megnyerő Progresszív Szlovákia sincs könnyű helyzetben.

Egy Smer-ellenes, nyugat- és EU-párti kormányt csak úgy tud létrehozni, ha annak tagja lenne a Peter Pellegrini vezette Hlas–SD, a 2010 óta három kormányt megbuktató SASKA, illetve a kereszténydemokrata KDH is.

Így ha az exit pollok szerint alakulna kormány, akkor a Michel Simecka által vezetett párt az ambiciózus kormányprogramjának több pontjáról is le kéne mondania: az azonos neműek házassága, illetve az állam és az egyház szétválasztása a kereszténydemokratáknak nem tetszene, ahogy több programpontja is ütközik a szociáldemokrata Hlasszal.

Az exit poll adatok eltérhetnek a valós adatoktól, így a lehetséges kormányról csak a végleges eredmények ismerete után lehet bármit is mondani.

(Borítókép:  Janos Kummer / Getty Images)

Rovatok