Index Vakbarát Hírportál

Súlyos döntésre kényszerült Ausztria a migráció miatt

2023. október 3., kedd 21:03

Ausztria is ideiglenes ellenőrzést vezet be kedd éjféltől Szlovákiával közös határán az illegális migráció és az embercsempészek ténykedésének megfékezése végett – jelentette be Gerhard Karner osztrák belügyminiszter egy váratlanul összehívott bécsi sajtótájékoztatón.

Ausztria ezzel a lépéssel Csehország és Lengyelország példáját követi, amelyek szintén ellenőrzéseket jelentettek be a szlovák határon.

A határellenőrzést egyelőre tíz napra állítják vissza.

Karner hangsúlyozta: az intézkedéssel elejét kívánják venni annak, hogy embercsempészek elkerülő útvonalakat használjanak Ausztrián keresztül. Mint mondta, a döntés meghozatala előtt telefonon egyeztetett cseh, illetve lengyel kollégájával.

Hozzátette, hogy Szlovákiát már értesítették minderről. „Azért tesszük ezt, mert eddigi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy az ilyen ellenőrzések bevezetésekor az embercsempészek gyorsan reagálnak, és módosítják az útvonalaikat” – fogalmazott. 

A miniszter kiemelte: az utóbbi hónapokban csökkent az elfogott migránsok, illetve beadott menedékkérelmek száma, mert intenzíven hajtottak végre ellenőrzéseket a magyar és a szlovén határszakaszokon. Ennek kiterjesztése a szlovák határszakaszra az „ellenőrzési hézagok” kiküszöbölését szolgálja.

Karner hozzátette, hogy mindezen felül szükség van a biztonságosnak számító harmadik országokkal, a származási országokkal és a tranzitállamokkal történő együttműködésre is az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben – adta hírül az MTI.

Rovatok