Index Vakbarát Hírportál

Leváltanák Kevin McCarthyt az amerikai képviselőház éléről

2023. október 3., kedd 06:43

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke kénytelen életben maradásáért küzdeni a politikai életben, miután egy jobboldali lázadó – Matt Gaetz – ritkán alkalmazott indítványt nyújtott be leváltására. A két republikánus között a hétvégén alakult ki a feszültség azt követően, hogy a házelnök elfogadott egy törvényjavaslatot a kormányzati ügynökségek finanszírozásáról.

Felmentési kérelemmel még egyetlen amerikai házelnököt sem váltottak le, de úgy néz ki, ez napokon belül megváltozhat. Matt Gaetz republikánus képviselő ugyanis benyújtotta ezt a kérelmet Kevin McCarthy ellen. A vezetőségnek két napja van szavazásra bocsátani az ügyet – írja a BBC.

Hétfőn mondott beszédet Gaetz a képviselőházban, ahol azzal vádolta a házelnököt, hogy titkos alkut kötött a Fehér Házzal az új ukrajnai finanszírozás külön törvénybe illesztéséről. Azok után vádolta meg, hogy McCarthy maga kezdeményezte az amerikai elnök leváltását, ami majdhogynem a kormány teljes leállásához vezetett. 

Az indítvány benyújtása után a képviselő úgy fogalmazott, 

Kevin McCarthy nem lesz a ház elnöke, vagy ha ő lesz, akkor egy olyan embernél lesz az irányítás, aki a demokraták kénye-kedvére dolgozik. Én mindkét eredménnyel megbékélek, mert végül is az amerikai emberek megérdemlik, hogy tudják, ki is irányítja őket.

A kamara szabályai szerint a házelnöknek listát kell vezetnie azokról a személyekről, akik ideiglenes helyettesítésére alkalmasak lennének arra az esetre, ha valaha is megüresedne a tisztség. Ha McCarthyt leszavaznák, ezt a listát nyilvánosságra hoznák, és a lista élén álló személyt neveznék ki ideiglenes házelnöknek mindaddig, amíg a kamarában nem tartanak választásokat az ülésterem többségi pártjának új vezetőjéről.

A házelnök leváltásához a Ház egyszerű többsége, azaz 218 szavazat szükséges, ha nincs üres képviselői hely.

A republikánusok szűk, 221-212-es többséggel irányítják a kamarát. De csak néhány keményvonalas republikánus jelezte, hogy hajlandó eltávolítani McCarthyt.

A demokratáknak most el kell dönteniük, hogy közbelépnek-e és megszavazzák-e, hogy a házelnök megtarthassa állását. A demokraták elégedetlenek McCarthyval, miután nemrégiben jóváhagyta egy kongresszusi vizsgálat elindítását annak kiderítésére, hogy van-e elég bizonyíték Joe Biden elnök felelősségre vonásához.

Alexandria Ocasio-Cortez baloldali New York-i törvényhozó azonban vasárnap azt mondta, demokrata képviselőtársai érdekeltek lehetnek abban, hogy kimentsék McCarthyt, mert így engedményeket tudnának kicsikarni belőle.

Sosem jártak sikerrel, akik megpróbálták

A házelnök leváltásának ritka eljárási eszközét az elmúlt évszázadban mindössze kétszer alkalmazták, és soha nem sikeresen.

Legutóbb 2015-ben John Boehner házelnök leváltására, ami azonban elbukott, de ez elég nyomást gyakorolt Boehnerre ahhoz, hogy mivel nem tudta egyesíteni a frakcióját, két hónappal később bejelentette lemondását.

Ezt megelőzően utoljára 1910-ben alkalmazták az eljárást.

Rovatok