Index Vakbarát Hírportál

Izrael nagyon nehéz helyzetben van, csak rossz és rosszabb döntések lehetségesek

2023. október 9., hétfő 06:13

Demkó Attila szerint bár rengeteg a palesztin áldozat, ott sokkal nagyobb a veszteségtolerancia, Izrael viszont nem szokott hozzá az ilyen pusztításhoz a saját területén. Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője azt mondta, Izrael szemszögéből nézve egy nagyon nehéz helyzet van – csak rossz és rosszabb döntések lehetségesek.

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, miközben fegyveresek hatoltak be több izraeli településre – írtuk szombati  cikkünkben . Izrael válaszcsapásokkal reagált, Benjámín Netanjáhú miniszterelnök véres és hosszú háborúról  beszélt .

Demkó Attila geopolitikai szakértő a közösségi oldalán arról írt, hogy Izrael már több Merkavát, M113-ast, Humvee-t és egyéb eszközt is veszített, miközben szerinte a halálos áldozatok száma már ebben az első szakaszban el fogja érni a hatnapos háború áldozatait, és akkor százezres egyiptomi és szír haderővel harcoltak. 

Ez 1000 körüli izraeli halottat jelent, úgy, hogy a Hezbollah még csak pislantott egyet. Rengeteg a palesztin civil áldozat is, a hamaszosokon túl – de ott sokkal nagyobb a veszteségtolerancia. Izrael viszont nem szokott ilyen pusztításhoz hozzá saját területén

– fogalmazott Demkó Attila.

Úgy véli, Izrael szemszögéből nézve egy nagyon nehéz helyzet van, amelyben csak rossz és rosszabb döntések lehetségesek. Elmondása szerint két fő lehetőség van:

Szerinte Netanjahunak ez egyszerre rendkívül rossz, de van ezért van egy „ásza”. Mint írta, az izraeliek Ariel Sharon döntésére 2005-ben vonultak ki Gázából és egyedül Netanjáhú mondta, hogy nem szabad kijönni, mert terrorfészek lesz belőle. Az is lett – tette hozzá.

Erre kell most mindent alapoznia politikai értelemben, mert ha ez a háború most lemegy, akkor fel fog merülni az ő politikai felelőssége is abban, hogy miképp törhettek át akadálytalanul, előrejelzés nélkül az állítólag hermetikusan zárt falon a hamaszosok, érte teljes meglepetésként a határ izraeli oldalán a biztonsági erőket (a képeken látszik, hogy a körleteikben lőtték agyon sokukat), hogy foglalhattak el tucatnyi települést és hogy nem tudtak órákon át érdemben reagálni

– fogalmazott a szakértő.

Demkó Attila úgy véli: ennek ellenére Netanjáhú legalább joggal mondhatja, hogy ő „előre megmondta”.

A Vaskupola néven ismert izraeli rakétavédelmi rendszerről azt mondta, hogy csodafegyver nincs, jó fegyver van, de minden megsemmisíthető, vagy ez esetben túlterhelhető. „Ez történt itt is, ahogy egyébként az ukrán–orosz háborúban is ez történik sokszor” – írta bejegyzésében Demkó Attila.

Magyarország is reagált az eseményekre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé –  írta Szijjártó Péter vasárnap este a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter elmondta, hogy az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzák.

Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak. Az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna

– közölte a miniszter.

„Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában” – tette hozzá Szijjártó.

Az Izraelt ért szombati rakétatámadások miatt a Wizz Air felfüggesztette Tel-Avivba tartó és onnan érkező járatait.

Novák Katalin köztársasági elnök és a magyar kormány is elítélte az Izrael elleni terrortámadást szombaton. Az államfő X-en közzétett bejegyzésében azt írta, „Magyarország megerősíti megingathatatlan támogatását Izrael mellett”.

Rovatok