Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjas tanárnő, kisgyerekes szülő, fesztiválozó turista: őket ejthette túszul a Hamász

2023. október 11., szerda 10:31

Izrael szerint akár 150 embert is foglyul ejtettek, amikor a Hamász 2023. október 8-án meglepetésszerű támadást indított. A Hamász azt mondta, hogy „biztonságos helyeken és alagutakban” rejtette el őket Gázán belül, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli a túszokat, ha Izrael figyelmeztetés nélkül bombázza a polgári otthonokat.

Az Izrael elleni támadás után 72 órával még mindig tartanak az elszórt harcok a zsidó állam területén. Közben az izraeliek megkezdték a válaszcsapásokat, többfelé bombázták a Hamász bázisának számító Gázai övezetet. Valószínűleg elkerülhetetlen a szárazföldi bevonulás, már csak azért is, mert a szélsőséges palesztin csoport tagjai több száz izraeli civilt és katonát ejtettek foglyul.

A BBC összegyűjtötte az általuk megerősített vagy hitelesnek tűnő beszámolók szerint a Hamász által Izraelből túszul ejtett emberek történeteit.

Nem válogatnak idős és fiatal, férfi és nő között

Shiri, Yarden, Ariel és Kfir Bibast is a feltételezések szerint abból a dél-izraeli kibucból rabolták el, ahol éltek, és ahol Shiri óvónő volt, aki a 3 éves Arielt és a 9 hónapos Kfirt tartotta a kezében, amikor a Hamász fegyveresei körülvették őket. 

Yossi és Margit Silberman, Shiri szülei szintén eltűntek, és úgy gondolják, hogy elfogták őket is.

Doron, Raz és Aviv Asher a gázai határ közelében lévő rokonoknál tartózkodva estek fogságba. A férj, Yoni látott egy videót, amelyen feleségét és 5 és 3 éves lányait egy teherautóra pakolják más túszokkal együtt. A férfi a nő mobiltelefonját is lenyomozta.

Carmella és Noya Dan Oferrel, Erezzel és Safar Calderonnal együtt fogságba esett Nir Ozban, a Gáza melletti kibucban, ahol éltek.

A közösségi médiában megjelent videón látszott, hogy a 12 éves Erezt fegyveresek Gázába viszik 

– mondta a BBC-nek rokonuk, Ido Dan, aki elmondta, hogy a 80 éves Carmella egészségét is félti a gyógyszerei nélkül.

Ada Sagi, a 74 éves nagymama és nyugdíjas tanárnő a gázai határhoz közeli Nir Oz Kibbutzban élt, amikor eltűnt. Feltehetően a gázai határtól mintegy 400 méterre fekvő Nir Oz-i otthonából rabolták el.

Fia, Noam azt mondta, hogy az izraeli katonák vérnyomokat találtak, de édesanyjának semmi nyoma, és nem volt a kisközösségben megölt vagy megsebesítettek között.

Sharone Lifschitz – egy Londonban élő művész, aki a megtorlástól való félelem miatt kérte, hogy ne nevezzék meg őket – szülei szintén úgy vélik, hogy túszul ejtették őket Nir Ozban. Lifschitz asszony elmondta, hogy apja arabul beszél, és nyugdíjas korában azzal töltötte idejét, hogy az orvosi kezelésre szoruló palesztinokat kórházba fuvarozta.

A németországi turista, Shani Louk – akinek történetéről mi is hosszabban írtunk ebben a cikkünkben – egy fesztiválon vett részt a gázai határ közelében, amikor a Hamász fegyveresei megrohamozták a területet, és tüzet nyitottak.

Édesanyja, Ricarda elmondta, hogy látott egy videót Shaniról, miután elfogták, és később azt mondta, hogy információi szerint Shani kritikus állapotban van Gázában egy fejsérülést követően.

Többeket egy technófesztiválról raboltak el

Noa Argamani egy kínai származású izraeli állampolgár, akit szintén elraboltak a fesztiválról. Egy videófelvételen – amelyet apja, Yaakov Argamani igazolt az izraeli 12-es csatornának – látható, amint a 25 éves lányt egy militáns motorbicikli hátulján viszik el, és hallható, ahogy azt kiabálja:

Ne öljetek meg!

Szintén a fesztiválon veszett nyoma az Újvidéki Rádió egykori zenei szerkesztője unokájának. Dusan Mihaleket a Szentföld egyik legjelesebb szerb idegenvezetőjének tartják, unokája pedig a Reik kibuc melletti fesztivált látogatta meg.

„A legidősebb unokánk, Mor eltűnt a gázai határon. Nem tudunk róla semmit. Kérlek, imádkozzatok!” – jelentette nagyapja. Egy nappal később arról számolt be: a hatóságok hivatalosan értesítették, hogy megtalálták unokája holttestét.

A fesztivál helyszíne kísérteties látványt nyújtott a támadás másnapján. Magára hagyott kocsik sora árválkodott az út mentén.

A 85 éves Yaffa Adart a gázai határhoz közeli kibucból rabolták el. Az unokája, Adva talált egy videót, amelyen négy fegyveres férfi körülveszi, amint Gázába viszik.

Legalább tizenegy thaiföldi is eltűnt

Anucha Angkaew, aki közel két éve egy avokádófarmon dolgozott, egyike a támadások után eltűnt 11 thaiföldi állampolgárnak. Felesége, Wanida Maarsa a BBC Thainak elmondta, hogy a Hamász által közzétett videó alapján azonosította őt.

Pongsathorn, Komkrit Chombua, Kiattisak Patee, Manee Jirachart, Nuttaporn Ornkaew, Boonthom Pankong és Sasiwan Pankong nevét a thaiföldi külügyminisztérium szintén a túszul ejtett 11 thaiföldi állampolgár között említette.

Továbbra is dúlnak a harcok

A Hamász Izrael elleni támadásának halálos áldozatainak száma 1000 fölé emelkedett. Az izraeli megtorló akciókban megölt palesztinok száma legalább 830-ra emelkedett a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Az Indexnek egy Izraelben élő, magyar származású nő elmondta, hogy óriási a fejetlenség és a káosz, és mindenki a hozzátartozóját keresi.

Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamász terroristái egyszerűen rájuk gyújtották a saját házukat.

(Borítókép:  Ilia yefimovich / picture alliance / Getty Images)

Rovatok