Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hírszerzés is benézte az izraeli vérfürdőt

2023. október 13., péntek 17:29

Az amerikai hírszerzés elemzői még év elején is úgy vélték, aligha eszkalálódhat a konfliktus Izraelben. Egy szigorúan titkos februári hírszerzési dokumentum szerint a régi ellenségek a „kölcsönös elrettentés” álláspontjára helyezkedtek.

Szerdán, helyi idő szerint este fél hét körül megszólaltak a légvédelmi szirénák. Emberek milliói rohantak az óvóhelyekre Észak-Izraelben. Az ország belügyi parancsnoksága több tucat ismeretlen repülőgépet − feltehetően drónokat − észlelt, amelyek a gázai határon keresztül érkeztek és beszivárogtak az izraeli városokba. Kiderült, hogy téves riasztás volt, amit egy izraeli katonai szóvivő „emberi hibának” nevezett, de a pánikba esett civilek valószínűleg attól tartottak, hogy a Hezbollah, Izrael régi ellensége a szomszédos Libanonban épp most nyitotta meg a háború második frontját.

Egy szigorúan titkos amerikai hírszerzési dokumentum szerint azonban valószínűtlen, hogy a Hezbollah, az Irán által támogatott politikai párt és militáns csoport nagyszabású támadást intézne a zsidó állam ellen.

Az év elejétől kezdve az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélték, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti kiszámítható, bár még mindig erőszakos egyensúly csökkentette a teljes körű háború kockázatát 2023-ban 

− írta meg exkluzív riportjában a The Wall Street Journal

Ezeket a feltételezéseket lenullázta a Hamász múlt heti, Izrael déli részén végrehajtott támadása, amely teljesen váratlanul érte az izraeli és amerikai tisztviselőket.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának hírszerzési igazgatósága által februárban készített elemzés szerint Izrael és a Hezbollah a „kölcsönös elrettentés” álláspontjára helyezkedett a 2022 októberében megkötött történelmi jelentőségű megállapodás óta, amelyben Libanon és Izrael megállapodott a vitatott tengeri határaik kijelölésében. A 11 éve készülő megállapodás áttörést jelentett, és mindkét ország számára lehetővé tette, hogy végre feltárják a partjaiknál lévő jövedelmező gázmezőket.

Senki sem hitte, hogy eszkalálódik a konfliktus

Izrael és a Hezbollah lépéseket tett az erő alkalmazására való „készenlét fenntartására", de „a történelmi elkötelezettségi mintáikon belül maradtak”, ami azt jelenti, hogy elkerülik az áldozatokat és arányosan reagálnak a provokációkra − áll az amerikai dokumentumban, amelyet a The Washington Post csak akkor tudott megszerezni, miután megosztották a Discord csevegőplatformon.

A Hezbollah Libanon legerősebb fegyveres csoportja és politikai pártja. Szövetségeseivel együtt a 2022-es választásokig, amikor néhány mandátummal kevesebbet szerzett, többségben volt a parlamentben. A koalíció továbbra is megtartotta a legtöbb parlamenti helyet.

Miközben Libanon egyre mélyebb gazdasági válságba került, és az állami intézmények és juttatások hiányában a Hezbollah megpróbálta megerősíteni pozícióját mint az ország történelmileg marginalizált síita közösségének nagy része számára meghatározó szervezet.

Besült az amerikai hírszerzés

Az amerikai hírszerzési elemzés szerint Izrael és a Hezbollah „még a fokozott feszültségek időszakában is” arra törekedett, hogy „erőt mutasson, ugyanakkor kerülje az eszkalációt”. A dokumentum kifejti, hogy Izrael például szabotázsakciókat hajthat végre Libanonban vagy tüzelhet üres területekre, miközben a Hezbollah lelő egy izraeli drónt vagy rakétákat lő ki az ország északi részére. Az akciók provokatívak, de az áldozatok elkerülésére irányulnak. Mindkét fél demonstrálhatja a másik félnek, hogy résen van és képes lecsapni anélkül, hogy szélesebb körű eszkaláció kirobbanását idézné elő.

Az elemzés azonban rámutat más tényezőkre is, amelyek felboríthatják ezt az egyensúlyt, beleértve a Hezbollah „képtelenségét arra, hogy megfékezze a Libanonban is tevékenykedő palesztin fegyvereseket”, például a Hamászt.

Áprilisban 34 rakétát lőttek ki Dél-Libanonból Izraelre. A támadást az izraeli hadsereg szerint a Hamász ügynökei hajtottak végre, amelynek vezetői egy nappal korábban Libanonban találkoztak a Hezbollah főtitkárával, Haszan Naszrallahhal. 

A Külügyminisztérium becslései szerint a Hezbollahnak több tízezer tagja és támogatja van világszerte, és évente több százmillió dolláros támogatást kap Irántól.

Szakértők a Hezbollahot a világ legjobban felfegyverzett nem állami szereplőjének nevezik. Izraeli nyilvános források szerint a Hezbollah a 2006-os mintegy 15 ezerről 2021-re 130 ezerre bővítette rakétaarzenálját. Naszrallah azt állította, hogy a csoport 100 ezer harcossal rendelkezik.

De ahogy az amerikai hírszerzési elemzés figyelmeztetett, az ilyen provokációk magukban hordozzák az eszkaláció kockázatát, különösen, ha a Hezbollah olyan korlátozottnak szánt csapásokat hajt végre, amelyek végül izraeli erők vagy civilek halálát okozzák.

A téves kalkuláció lehetősége rendkívül nagy

− mondta Matthew Levitt, a Washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet munkatársa.

Az Egyesült Államok bérelt gépekkel menekíti ki állampolgárait Izraelből

Az amerikai kormányzat péntektől bérelt repülőgépeket küld Izraelbe az amerikai állampolgárokért, akik elhagynák a Hamász támadása nyomán bizonytalanná vált térséget − közölte csütörtökön az Egyesült Államok külügyminisztériuma.

Matthew Miller szóvivő közleménye szerint a lépést az indokolja, hogy a menetrend szerinti repülőközlekedés korlátozottá vált. Azt is hozzátette, hogy az adminisztráció egyeztet a légitársaságokkal is, hogy a következő napokban szélesítsék a lehetőségeket Izrael elhagyására. A hivatalos becslések szerint mintegy 160-170 ezer amerikai tartózkodik Izraelben turistaként, életvitelszerűen, vagy más keretek között − közölte az MTI. 

A washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint csütörtök délután bejelentette, hogy már legkevesebb 27 amerikai áldozata van a 6 napja tartó harcoknak. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora elmondta, hogy az eltűntként nyilvántartott amerikaiak száma 14, és arra kért minden amerikait, készüljön fel további rossz hírekre.

Lloyd Austin védelmi miniszter a tervek szerint pénteken Izraelbe utazik, hogy az amerikai katonai segítség kiszélesítéséről tárgyaljon. A Pentagon vezetője csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, az Egyesült Államok sürgősen intézkedik arról, hogy Izrael minden eszközhöz hozzájusson, amire az önvédelemhez szüksége van. A miniszter hozzátette, hogy országa képes egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát.

(Borítókép: Egy férfi reagál, miközben a megrongálódott autók között sétál 2023. október 12-én a Kibbutz Beeri közelében, azon a helyen, ahol 270 résztvevőt öltek meg fegyveresek a Supernova zenei fesztiválon október 7-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)

Rovatok