Index Vakbarát Hírportál

Egyre több amerikai áldozata van az izraeli támadásnak

2023. október 10., kedd 08:16

Az Izrael ellen indított támadásnak már legkevesebb tizenegy amerikai áldozata van – közölte Joe Biden amerikai elnök a hétfőn kiadott közleményében.

Az áldozatok közül többen életvitelszerűen Izraelben éltek. Biden hozzátette: kormányának tudomása van arról, hogy több amerikai állampolgár eltűnt, és megtalálásuk érdekében együttműködnek az izraeli hatóságokkal.

Valószínűnek nevezte, hogy amerikaiak is vannak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által foglyul ejtett emberek között, és kormánya túszkérdésekben jártas szakértőket küld Izraelbe, valamint hírszerzési támogatást is nyújt. 

Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael elválaszthatatlanok. 

Hozzátette, hogy az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgárok számára a külügyminisztérium konzuli támogatást biztosít, és frissítette a biztonsági figyelmeztetés szintjét. Akik el akarják hagyni az országot, azok számára a kereskedelmi repülőjáratok és a szárazföldi útvonalak is elérhetőek.

Megismételte: az Egyesült Államok biztosítja, hogy Izrael rendelkezzen minden eszközzel, amire az ország és polgárainak védelméhez szüksége van. Joe Biden egyeztetést kezdeményezett az Egyesült Államok közeli szövetségeseinek vezetőivel, köztük Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország vezetőivel – adta hírül az MTI.

Egyelőre nincs bizonyíték Irán közvetlen szerepére

Az izraeli háborús helyzettel kapcsolatban a republikánusok hétfőn megismételték, hogy Irán közvetlen segítséget nyújtott a Hamásznak abban, hogy a Gázai övezetből szombaton elindíthassa a támadását izraeli civilek ellen.

Az Irán rendelkezésére bocsátott összeggel kapcsolatban Anthony Blinken külügyminiszter hétfőn egy interjúban úgy reagált, hogy a pénzről szóló döntés nincs összefüggésben a Hamász támadásával, mert Teherán mindig is nyújtott támogatást fegyveres szervezeteknek.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Irán közvetlenül támogatta volna a Hamász támadását

– hangsúlyozta a külügyminiszter.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora a CNN és a Fox News hírtelevízióknak adott interjúkban megismételte, nincs arra utaló jel, hogy Iránnak közvetlen szerepe lenne a támadás kivitelezésében, de Teheránt felelősség terheli, mert hosszú ideje nyújt különböző formájú segítséget a Hamásznak.

Az Irán számára hozzáférhetővé tett 6 milliárd dollárral kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az bármikor ismét zárolható, valamint annak felhasználása csak humanitárius célokra engedélyezett a szankciókkal sújtott iráni kormány számára.

Az Egyesült Államok nyáron fogolycsere-egyezményt kötött Iránnal, aminek értelmében az amerikai kormány az elengedett iráni foglyok mellett hozzájárult a szankciók részeként korábban zárolt, az iráni államhoz tartozó 6 milliárd dollár folyósításának feloldásához.

Az Izraelt ért támadásról szóló  összefoglalónkat itt  találja, a galériákért ide  és ide  kattintson.

Rovatok