Index Vakbarát Hírportál

Oroszország korlátozza Japán tengeri termékeinek importját

2023. október 16., hétfő 13:07

Elővigyázatossági intézkedést hozott Oroszország: korlátozza a Japánból érkező tengeri termékek importját , amiért az úgy határozott, hogy a megsemmisült fukusimai atomerőműből a tengerbe engedi a megszűrt, de szennyezett vizet.

Oroszország hétfőtől vezeti be Japánnal szemben a távol-keleti ország tengeri termékeinek behozatalára vonatkozó korlátozását – írja a Kyodo News.

Az intézkedések addig maradnak érvényben az orosz Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szövetségi Szolgálat közlése alapján, amíg nem tudják ellenőrizni, hogy a termékek megfelelnek-e az orosz és posztszovjet államokat tömörítő Eurázsiai Gazdasági Unió (EAU) biztonsági előírásainak. Attól tartanak ugyanis, hogy a Japánból érkező termékek radioaktívan szennyezettek lehetnek. 

Az orosz korlátozásokat azért léptették érvénybe, mert október elején elkezdődött Japánban a megsemmisült fukusimai atomerőmű szennyezett vizének tengerbe engedése.

Tokió év elején jelentette be, hogy 2023-ban több mint egymillió tonna vizet enged a tengerbe a megsemmisült fukusimai atomerőműből. 

Az Index korábban beszámolt róla, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az eljárás biztonságos, de 

a szomszédos országok aggodalmuknak adtak hangot, hiszen a kezelés után a víz még nyomokban tríciumot (a hidrogén radioaktív izotópja) tartalmaz.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO tervei szerint a mostanra felhalmozódott több mint 1,3 millió tonna hűtővíz óceánba engedése mintegy 30 évig fog tartani. Japánban több megmozduláson tiltakoztak a terv ellen, erről itt olvashat.

Rovatok