Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Legenda lett a Hamászból, nagyon nehéz elpusztítani

2023. október 18., szerda 11:37

A nyugati nagyvárosok közterein palesztin szimpatizánsok tömegei ünneplik a dzsihádista Hamász vérengzését – emlékeztettek szakértők a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kerekasztal-beszélgetésén. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője szerint az ártatlanok lemészárlása nem mellékhatás volt, hanem egy kalkulált, kegyetlen terv része. Benkő Levente, Magyarország volt izraeli nagykövete pedig rávilágított, hogy a Hamász ezzel a brutális támadással le akarta tenni a védjegyét mint az ellenállási mozgalom fő palesztin képviselője.

Október 7-én, a bibliai sátorok ünnepét záró tóra örömünnepének hajnalán rakéták ezrei zúdultak Izraelre Gázából, miközben százával özönlöttek be a Hamász terroristái Izrael területére. Egy nap alatt 1300 izraeli halt meg, az áldozatok döntő többsége civil volt – nyitották meg az MCC izraeli helyzetet bemutató kerekasztal-eseményét.

A Hamász úgy hatolt át az izraeli védelmi rendszereken, mint kés a vajon, ezt korábban az Index is részletesen bemutatta. Demkó Attila szerint a terrorszervezet titokban már évek óta készülhetett a támadásra, miközben „altatták az izraelieket”.  „Több izraeli ponton konkrétan alvó katonákat öltek meg” – világított rá az MCC Geopolitikai Műhely vezetője, aki szerint katonailag kifogástalannak lehetne mondani a Hamász felkészülését és a támadás végrehajtását, azonban elkövettek egy súlyos hibát, ami ezt a teljesítményt árnyékba borítja:

Brutális mészárlásba kezdtek, és ez nem mellékkövetkezmény, hanem benne volt a tervben

– mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy itt a politikai cél a nagy kérdés, és ezzel a Hamász tulajdonképp felnőtt a Hezbollah szintjére. „Egy olyan szervezettel áll most Izrael szemben, amely katonai szempontból nagyon jól szervezett.”

Más is segédkezhetett a támadásban

Demkó Attila rávilágított, hogy az Iszlám Állam és a Hamász között egyáltalán nem felhőtlen a viszony, így nagy tétben nem fogadna rá, hogy történt közöttük együttműködés. Egyes jelek viszont mégis arra utalnak, hogy hatással lehetett az Iszlám Állam a Hamász tevékenységére. Demkó ezt arra alapozza, hogy részben az Iszlám Állam stílusa köszön vissza abban, amit a Hamász csinál, elég csak a háborús cselekedetek brutalitására gondolni.

A Hamász ezzel a brutális támadással sokkot akart kelteni, le akarta tenni a védjegyét mint az ellenállási mozgalom fő palesztin képviselője

– világítottak rá a kerekasztal szakértői. Benkő Levente, Magyarország volt izraeli nagykövete szerint ha a palesztin nacionalizmus oldaláról közelítjük meg a történéseket, akkor a Hamász ezzel a szörnyű akcióval komoly mobilizáló hatással járó terrorcselekményt hajtott végre. Az egyik fő kérdés a szakértő szerint, hogy ehhez kaptak-e minimum sugallatot vagy akár operatív inspirációt máshonnan. Benkő szerint erre egyelőre nincsenek egyértelmű válaszok, viszont kiemelte, hogy az izraeliek is lépten-nyomon szoros kötődésről beszélnek Iránnal, bár egyértelmű bizonyítékot nem tudnak felmutatni. Amerika pedig inkább nem pedzegeti az iráni szálat, mivel nem akarja a háború eszkalálódását, Gázában akarja megfojtani a Hamászt.

Legendává vált a Hamász?

Az esemény moderátora felvetette, hogy miközben a világ elszörnyülködött az eseményeket látva, „migrációs hátterű emberek”,  „illetve valószínűleg a baloldal tömegei”  feltehetően nem Izrael mellett, hanem a Hamász oldalán ünnepeltek. „Hogyan jutottak el ide a nyugati nyílt társadalmak, hogy nem néhány száz fő, hanem végeláthatatlan tömegek ünneplik ártatlan személyek lemészárlását a nyílt utcákon, és ezt sajnos a legtöbb országban hagyják?”

Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint fontos kérdés, hogy a muszlim bevándorlók hogyan látják a Nyugatot, és miként vélekednek a Gázai övezetben történtekről.

EZ EGY RÁESZMÉLÉS, HOGY A MI ÉRTÉKRENDÜNKET NEM FOGADJÁK EL. FREE PALESTINE ZÁSZLÓT LOBOGTATNAK, DE NEM HATÁROLÓDNAK EL A HAMÁSZ RÉMTETTEITŐL.

– fogalmazott Dezső Tamás, rámutatva, hogy egy ilyen drámai kérdésben nem mindegy, hogyan foglalnak állást, hiszen tízezrekben mérik a létszámukat, nem pár száz emberről van szó. Ez azért kérdéseket vet fel, erre nekünk válaszokat kell találnunk, és szembenézünk azzal, amivel Nyugaton nem mernek – mondta a Migrációkutató Intézet főigazgatója, hozzátéve, hogy a nyugati vezetők szerinte tudják, hogy a muszlim bevándorlókban magas a látencia a radikalizmusra. „Ezt a kérdést már nem lehet a perzsaszőnyeg alá söpörni” – fogalmazott. Úgy véli, hogy a „Free Palestine” zászlók lengetése is más megvilágításba kerülne, ha elhatárolódnának a Hamász rémtetteitől.

A fontos szereplőket el lehet fogni vagy meg lehet ölni, ugyanez igaz a katonákra is, de magát a szellemet nem lehet visszazárni a palackba

– erre már Demkó Attila mutatott rá, aki visszautalt arra, hogy óriási katonai bravúrt hajtott végre a Hamász, hiszen rendkívüli túlerővel szemben értek el egy váratlan áttörést.  

Egy legenda lett a Hamászból, nagyon nehéz elpusztítani

– fogalmazott a szakértő, felvetve, hogy hatalmas problémát jelent a „korrupcióban vergődő Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah)” is. A szakértők szerint Izrael megpróbálja majd kifüstölni a Hamászt Gázából, ugyanakkor Demkó szerint arra számíthatnak, hogy ha tartósan ott maradnak, akkor „a 12 éves gyerek is késsel fog rájuk támadni”.

Végezetül rámutattak, hogy a nyugati országoknak katonai szempontból is támogatniuk kell Izraelt, hiszen az eszközök nagy része nem izraeli gyártású. Ezzel viszont kevesebb lőszerszállítmány jut Ukrajnának, amely ország már így is hiányban szenved munícióból. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői felvetették, hogy egy esetleges újabb közel-keleti vagy távol-keleti konfliktus (például Kína megtámadja Tajvant) pedig végképp elvenné a figyelmet az ukrán–orosz háborúról, ez pedig végzetes következményekkel járna a védekező félnek.

(Borítókép:  Marcus Yam /  Getty Images)

 

Rovatok