Index Vakbarát Hírportál

Különleges helyre utazik Orbán Viktor

2023. október 19., csütörtök 06:45

Pekingből a dél-kínai Sencsenbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol megbeszélést folytatott Meng Fanlival, a Sencsen Városi Pártbizottság titkárával, és megtekintette a Kortárs Művészeti Múzeum és Tervezési Kiállítás épületében található, a Kuangtung tartomány reformjának és fejlődésének 40. évfordulója című kiállítást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

A város vezetője bemutatta a magyar delegációnak Sencsen történetét, és tájékoztatást adott a gazdasági, üzleti együttműködési lehetőségekről.

Sencsen Kína egyik különleges gazdasági övezete, ahol 17 millióan laknak, így Kína öt legnépesebb városa közé tartozik. Globális technológiai, kutatási, gyártási, pénzügyi, turisztikai és szállítási központ, kikötője a világ negyedik legforgalmasabb konténerkikötője.

A nap folyamán Orbán Viktor további tárgyalásokat folytat a térségben kínai óriásvállalatok vezetőivel, majd megtekinti a magyar Zoboki-Demeter építésziroda által tervezett Nanshan Kulturális Központot

– közölte Havasi Bertalan.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kedden Kínában tárgyaltAz orosz televízióban közvetített találkozón Orbán azt mondta Putyinnak, hogy soha nem akart szembeszállni Moszkvával, és megpróbálja megmenteni a kétoldalú kapcsolatokat.

Mindezeket látva Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke kiakadt a magyar kormányfőre. Kallas szerint a két vezető találkozója „nagyon, nagyon kellemetlen, és ellentmond a logikának, tekintettel Budapest és Moszkva múltjára”.  A kormány részéről Szijjártó Péter reagált az észt miniszterelnök szavaira, megjegyezve, hogy „képmutatás a köbön”, amit Kallas csinál.

Rovatok