Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia felfüggeszti a schengeni egyezményt, határellenőrzést vezet be - Szijjártó Péter reagált

2023. október 19., csütörtök 08:01 | aznap frissítve

Az Európa nagyvárosaiban jelentkező terrorveszélyek miatt Szlovénia úgy döntött, hogy felfüggeszti a schengeni egyezményt és bevezetik a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál. Az intézkedést már csütörtökön jóváhagyhatják, az azonban egyelőre nem világos, mikortól kezdődik meg a rendőri ellenőrzés.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter az N1 televíziónak megerősítette, hogy Szlovénia felfüggeszti a schengeni egyezményt és bevezetik a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál is. Erről már szerdán tájékoztatta a magyar és a horvát belügyminisztert – írja a horvát Index.

Arra is kitért, hogy a szlovén kormány csütörtökön már jóvá is hagyhatja az intézkedést, amit később megküldenek az Európai Bizottságnak.

Az ideiglenes intézkedés bevezetésének oka ugyanaz, mint Olaszországban: a terrorfenyegetettség növekedése Európában. „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel” – figyelmeztetett Poklukar, hozzátéve, hogy megelőző jellegű további ellenőrzéseket kívánnak biztosítani a balkáni menekültek útvonalán.

A szlovén miniszter nem kívánta elárulni, mikor kezdik meg a rendőrök az ellenőrzést a határon, mert a bevezetésről még tárgyalnak az Európai Bizottsággal.

Úgy gondolom, hogy ezzel növeljük Szlovénia biztonságát, amely a legfontosabb számunkra. A közel-keleti helyzet bonyolult, mindent meg kell tennünk Szlovénia biztonsága érdekében

– mutatott rá Poklukar. Hangsúlyozta, igyekszik a lehető legkevésbé bonyolulttá tenni a határt nap mint nap átlépők életét.

Szijjártó: Könnyen ott találhatjuk magunkat, ahol nem akarjuk

Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált a hírre közösségi oldalán. Mint írta, „az illegális bevándorlás hatalmas veszélyt jelent Európa számára. Ezt sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai, mára azonban mindenki számára világossá vált, hogy Brüsszelben lekicsinyelték az illegális migrációval járó veszélyeket”.

Kiemelte, hogy a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik.

Ugyanakkor kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését. Európa versenyképessége napról napra romlik, a bevándorlás és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont

– fejtette ki.

Szijjártó szerint itt az ideje váltani és változtatni. Úgy véli, ha Brüsszel nem változtat a bevándorlási politikáján, akkor „könnyen ott találjuk magunkat, ahol nem akarjuk: Európa régi határok által szétszabdalt korszakában”.

Terrortámadás és terrorveszély Európa nagyvárosaiban

Két embert agyonlőttek Brüsszel központjában hétfő este, egy személyt pedig megsebesítettek, nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. Az eset miatt a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót Brüsszelben, amire legutóbb 2016 márciusában volt példa, míg az ország többi részében a második legmagasabb szintre emelték a riadót.

A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, és ott nyitott rájuk tüzet. Abdesalem Al Guilani a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, „Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjának nevezte”. A férfit kedd reggel lőtték le egy brüsszeli kávézóban, miután a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene.

Az Izrael és Hamász közti konfliktus miatt egy tanárt halálra késeltek Franciaországban a múlt héten. Válaszul a francia kormányzat fokozta a biztonsági előkészületeket, és hétfőn 7000 katonát vezényeltek ki, és a legmagasabb fokú készültséget vezették be. Nem sokkal később hétvégén a Louvre-ban és Versailles-ban is bombával fenyegetőztek.

Szerdán Franciaország több repterén is bombariadót rendeltek el, miután telefonon és e-mailben fenyegetések érkeztek a rendőrséghez és a reptéri dolgozókhoz. A legtöbb repülőtéren a helyszíni átvizsgálást követően visszaengedték az utasokat, de többórás késéseket okozott a fenyegetés.

Magyarországon összeült a Terrorellenes Koordinációs Bizottság

A terrorcselekmények miatt a Terrorelhárítási Központ főigazgatója összehívta a Terrorellenes Koordinációs Bizottságot, az állandó tagok és meghívottak részvételével teljes ülést tartottak kedden a Terrorelhárítási Központban (TEK). 

A bizottság álláspontja szerint a rendvédelmi szervek műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködése keretében a terrorizmusra és a terrorcselekményekre vonatkozó információk alapján nem indokolt a 2016. március 29. óta Magyarország területén hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfokozat megváltoztatása, így annak hatályban tartására tett javaslatot a belügyminiszternek.

Szlovákia az illegális bevándorlók miatt vezetett be határellenőrzéseket

Amint arról az Index is beszámolt, Szlovákia október 5-től október 14-ig visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon. Az erősödő illegális bevándorlás miatt Pozsony később november 3-ig hosszabbította meg az ellenőrzéseket. 

Az indoklás szerint mióta bevezették az ellenőrzéseket, csökkent a Magyarországról Szlovákiába irányuló illegális bevándorlás. A kiadott dokumentum szerint a 39. héten 2496 illegális határátlépést elkövető személyt regisztráltak, ami a 40. hétre 1929 főre csökkent.

Az Index csütörtökön is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

(Borítókép: Szlovén rendőrök 2015-ben. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok