Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön a szárazföldi invázió, de nincs menekvés Gázából

2023. október 21., szombat 16:52

Ian Bremmer politológus, az Eurasia Group alapítója szerint az Izrael és a Gázai övezet között zajló háború valószínűleg tovább fog súlyosbodni, mivel hamarosan újabb frontok nyílnak meg. A szakértő arra figyelmeztet, hogy Irán közbelépésének komoly globális következményei lesznek, és a konfliktus akár regionális háborúvá is szélesedhet. Libanonból már több támadás is érkezett Izraelbe, miközben a zsidó állam védelmi erői a gázai szárazföldi invázióra készülnek.

A szakértő az NDTV-nek adott interjúban azt mondta, ha Irán közvetlenül is bekapcsolódik a harcokba, az egy szélesebb körű, pusztítóbb konfliktust okozhat a Közel-Keleten. Ian Bremmer szerint Izrael gázai szárazföldi inváziója elkerülhetetlen, és súlyos globális következményei lesznek.

A szárazföldi háború meg fog történni. Ez több okból is rossz ötlet. Óriási számú palesztin civilt fog megölni, rövid időn belül vagy a palesztinok evakuálására szánt segélyek nélkül fog megtörténni. Ez világszerte visszahatáshoz fog vezetni

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy számít-e az izraeli–palesztin konfliktus regionális háborúvá való kiterjedésére, Bremmer azt mondta, hogy ez nem a harmadik világháború, de az az elképzelés, hogy a konfliktus a Gázai övezeten belül marad, „túlságosan meseszerű”.

Láttunk már dróncsapásokat az amerikai katonai bázisok és felszerelések ellen a térségben. Láttunk már némi vergődést Izrael északi határán a Hezbollah csapásaival. Néhány kisebb behatolás is nagyobb méreteket ölthet. Láttuk, hogy palesztinok tucatjait ölték meg Ciszjordániában. Az izraeli telepesek eddig nem vettek részt ebben az erőszakban, de ez könnyen elterjedhet

– mondta az Eurasia Group alapítója.

Az izraeli–gázai háború gazdasági hatásáról szólva Bremmer elmondta, hogy az „elhanyagolható”, hacsak Irán nem keveredik bele. „Az ukrajnai orosz inváziónak hatalmas gazdasági hatásai voltak. Izrael esetében egy apró gazdaságról van szó” – tette hozzá.

Ha Irán közvetlenül részt vesz a háborúban, az szélesebb körű következményekhez vezet. Az Irán elleni csapások valószínűleg egy jelentős olajválsághoz vezetnek, amely recesszióba taszítja a világot

– fogalmazott a szakértő.

Szerinte a konfliktus, amely a Biden-kormányzat második nagy külpolitikai válsága, hatalmas figyelemelterelést jelent az Egyesült Államok számára. „Ez, mondhatni, odaszögezi Joe Bident olyan vezetőkhöz, akiket nem kedvel, vagy akikben nem bízik, mint például Volodimir Zelenszkijhez és Benjamin Netanjahuhoz” – tette hozzá Ian Bremmer.

Egyre közelebb a szárazföldi invázió

Mint megírtuk, Izrael megfogadta, hogy elpusztítja a Hamászt, az után, hogy a terroristacsoport október 7-én példátlan támadást indított a Gázai övezetből, aminek következtében legalább 1400 embert, többségében civilt ölt meg. 

Válaszul izraeli bombázók egész városrészeket tettek a földdel egyenlővé Gázában, hogy előkészítsék a szerintük hamarosan bekövetkező szárazföldi inváziót. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 4385 ember vesztette életét a Gázai övezetben, köztük 1756 gyermek. Az adataik szerint a konfliktus következtében további 13 561 ember megsebesült, míg Izrael azt állítja, hogy mintegy 1500 terroristát ölt meg az izraeli területen belül.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) eközben arról számolt be, hogy továbbra is készülnek a szárazföldi offenzívára a Gázai övezetben, és az elmúlt napokban jóváhagyták „a harcok kiterjesztésének terveit”. A Times of Israel szerint az IDF az elmúlt napokban több tízezer katonát vezényelt a gázai határhoz a szárazföldi invázióra való előkészületek részeként.

A jelentések szerint azonban nemcsak Irán közbelépéséről lehet beszélni, hanem Libanonéról is. A Hezbollah ugyanis páncéltörő rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre, egy ember megöltek. Emiatt az izraeli repülőgépek már múlt vasárnap megkezdték a bombázást Libanonban, és az IDF úgy nyilatkozott, hogy „elpusztítják” az országot, ha a Hezbollah belép a háborúba.

Azóta újabb támadások érkeztek Libanonból. Az izraeli erők szerint az országból irányított páncéltörő rakétát lőttek ki az észak-izraeli Margaliot térségére, amire válaszul az IDF dróncsapást hajtott végre a rakétát kilövő sejt ellen.

Ettől függetlenül egy másik rakétát is kilőttek Libanonból Hanita térségére, erre az izraeli csapatok tüzérségi tűzzel válaszoltak. Az IDF szerint áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

De nemcsak az ország északi részére mérnek csapásokat: szombaton nagy rakétatűz zúdult Izrael déli és középső részére is. Tel-Avivban, Bat Jamban, Asdódban és Javnéban is megszólaltak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák.

Lecsaptak a Hamász egyik alapítójának otthonára

Izraeli katonák razziáztak a Hamász egyik magas rangú vezetőjének ciszjordániai otthonában, és őrizetbe vették a családtagjait – írja az AFP.

A csapatok szombat hajnalban behatoltak Száleh al-Aruri, az iszlamista terrorcsoport katonai szárnya egyik alapítójának otthonába, és több mint 20 embert tartóztattak le, köztük az alapító egyik testvérét és kilenc unokaöccsét – közölte Ali al-Khasib polgármester.

Az izraeli hadsereg közleményében azt állítja, hogy a rajtaütést a Shin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen szervezték meg, és „több tucat Hamász-tag” letartóztatását eredményezte, köztük Aruri rokonaiét.

Aruri otthonára a katonák egy transzparenst helyeztek ki, amelyen az áll: „Ez volt Száleh al-Aruri háza, és most az Abu al-Nimer, az izraeli hírszerzés főhadiszállása lett”. 

Újabb csapások

Szombaton délután újabb páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból az Izrael északi részén található Baram város közelében lévő területre. Az IDF az esetleges áldozatokról nem adott tájékoztatást, de közölték, hogy katonáik tüzérséggel válaszoltak a rakéta kilövésének forrására.

A Gázai övezettel határos területen pedig a Hamász vett célba egy izraeli tankot páncéltörő rakétával. A Hán Júnisz város közelében történt támadást az IDF egyelőre nem kommentálta.

Az IDF később azt közölte, hogy dróncsapást hajtott végre egy dél-libanoni terrorcsoport ellen, amely tankelhárító irányított rakétatámadást készített elő. A csoport elleni csapásról felvételt is készítettek. Ez már a harmadik terrorista csoport volt, amelyet szombaton az IDF célba vett Libanon déli részén.

Izrael szerint a terroristákat rejtő lakóházak legitim célpontok

Az Izraeli Védelmi Erők egyik magas rangú tisztviselője szerint a hadsereg megpróbál nem csapást mérni azokra helyekre a Gázai övezetben, ahol humanitárius segélyt osztanak szét, hacsak nem lőnek ki rakétákat a területről – írja a Times of Israel.

Van egy rendszerünk, amelyben minden alkalommal, amikor úgy döntünk, hogy egy terület biztonságos zóna, akkor ott nem támadunk

– mondta külföldi újságírók egy csoportjának.

Hozzátette, hogy megváltozott annak meghatározása, hogy mi számít „legitim célpontnak”, mivel a Hamász által használt polgári infrastruktúra „egy lakóházat legitim célponttá tesz”. És bárki, aki támogatja azt az otthont, szintén legitim célponttá válik.

A tisztviselő azt is elismerte, hogy az IDF olyan házakat is támadott, ahol civilek éltek a terroristák között.

Hiába van nyitva a határ, nem engedik ki a külföldieket

Az izraeli–palesztin konfliktus kezdete óta először nyílt meg a Rafahi határátkelő, amely Egyiptomot és a Gázai övezetet köti össze. Szombaton 20, humanitárius segélyszállítmányokkal megrakott teherautó gördült be az ostromlott területre, ahol palesztin származású amerikaiak és más kettős állampolgárok várták, hogy távozhassanak.

A lap beszámolója szerint a nagykövetségek arra kérték a Gázában tartózkodó állampolgáraikat, hogy álljanak készenlétben a határon, de az amerikai, kanadai, német és brit útlevéllel rendelkező személyek hiába vártak órákat, nem léphették át a határt.

Az egyik amerikai állampolgár azt mondta, kétségbeesetten szeretne kijutni Gázából, de hiába kommunikálnak velük, „nincs változás, a szenvedés ugyanaz”. Az egyelőre nem világos, hogy a Hamász vagy az egyiptomi hatóságok akadályozták-e őket a távozásban. 

Izrael fokozza a Gáza elleni támadásait

Izrael fokozza támadásait Gázában, hogy növelje a nyomást a Hamászra, és felkészüljön a terrorcsoport elleni háború „következő szakaszára” – közölte Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője. Hozzátette, hogy a hadsereg igyekszik előzetesen optimális feltételeket teremteni.

A háború következő szakaszába a legjobb feltételek mellett kell belépnünk, nem pedig aszerint, hogy ki mit mond nekünk. Mától kezdve fokozzuk a csapásokat, és minimalizáljuk a veszélyt

– mondta Hagari.

A szóvivő egyúttal megismételte felhívását Gáza lakosságához, hogy biztonságuk érdekében menjenek dél felé.

A Hamász megpróbált elengedni két foglyot, de Izrael visszautasította az ajánlatot

A Hamász al-Kasszám Brigádok szóvivője, Abu Obeida arról tájékoztatta Katart, hogy szabadon enged két izraeli foglyot, de az izraeli hatóságok ezt visszautasították – értesült az al-Dzsazíra pánarab híroldal. A szóvivő állítása szerint a két túszért cserébe nem vártak semmit cserébe.

Mint arról mi is írtunk, pénteken az al-Kasszám Brigádok szabadon engedett két amerikai állampolgárt, akit egy Izrael elleni támadás során ejtettek túszul.

(Borítókép: Egy férfi menekül Izraelben 2023. október 7-én. Fotó: Amir Cohen / Reuters)

Rovatok