Index Vakbarát Hírportál

Országos hajtóvadászat indult egy palesztin férfi ellen Belgiumban

2023. október 25., szerda 12:58

Nagy erőkkel keres a belga rendőrség egy 23 éves palesztin férfit, aki állítólag kijelentette, hogy mártírként akar meghalni, és felrobbantja magát, mert megtudta, hogy az egész családja meghalt Gázában.

Egy 23 éves palesztin férfi állítólag azt mondta a menedékkérők befogadásáért felelős belga intézménynek, a Fedasilnak, hogy „mártírként akar meghalni, úgy, hogy felrobbantja magát” – írja a Het Laatste Nieuws alapján a Le Soir.

A férfi szeptember 26-án kért menedékjogot Belgiumban, amit az azt követő napon kellett volna újra kérelmeznie, de ezt elmulasztotta. Végül kedden ment be a Fedasil irodájába, és állítólag elmondta, hogy mártírhalált akar halni, mert megtudta, hogy az egész családja meghalt Gázában.

A nyilatkozatot követően a fiatal palesztin férfi ellen azonnal országos hajtóvadászatot indítottak. A brüsszeli ügyészség megerősítette, hogy értesült az esetről, de nem kívánt nyilatkozni.

Mint megírtuk, október 17-én, hétfő este agyonlőttek két svéd szurkolót Brüsszel központjában, egy személyt pedig megsebesítettek nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. A rendőrség hajtóvadászatot indított, és az eset miatt a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót Brüsszelben, amire legutóbb 2016 márciusában volt példa. 

A merénylőt nem sokkal később egy brüsszeli  kávézóban lőtték le  a Schaerbeekben. Ez a kerület – ahol nagyszámú török, marokkói és tunéziai közösség él – volt a brüsszeli terrortámadással gyanúsított, 45 éves tunéziai férfi lakóhelye.

Rovatok