Index Vakbarát Hírportál

Ezrével halnak meg gyerekek a Gázai övezetben, ahol magyarok is vannak

2023. október 25., szerda 12:13

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) friss jelentése szerint a Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét, és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapások nyomán. A szervezet adatai szerint a konfliktus súlyos humanitárius válságot is gerjeszt, beleértve az ivóvízhiányt is.

Az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője, Adele Hodr, megdöbbentőnek nevezte az áldozatok és sebesültek magas számát – a Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét, és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapások nyomán. A gázai helyzet növekvő szégyenfolt az emberiség lelkiismeretén – jelentette ki Hodr.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei 2023. október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint – közölte az MTI.

Az ivóvízhiány is súlyos veszély

Az UNICEF részéről kiemelték, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, mely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes.

A 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú

– emelték ki. A szervezet felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, hogy kössenek tűzszünetet, és egyezzenek meg a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről, valamint minden túszt engedjenek szabadon.

Magyar gyerekek is vannak a Gázai övezetben

Korábban megírtuk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint több mint egy tucat magyar állampolgár, többségében kiskorú gyermek tartózkodik jelenleg a Gázai övezetben. A tárcavezető szerint a helyzet kritikus, a fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak életveszélyes megkísérelni a menekülést.

A külgazdasági és külügyminiszter múlt szerdán közölte, hogy

A Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral továbbra is folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Hozzátette, hogy a tel-avivi és kairói nagykövetségeik szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a magyarok biztonságosan elhagyhassák az övezetet, de erre sajnos egyelőre nincs lehetőség. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldali kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, magyarok is várják, hogy elmenekülhessenek a Gázai övezetből. 

Az államtitkár hozzátette, hogy ők a körülményekhez képest jól vannak, de már többször helyszínt kellett változtatniuk, hiszen az evakuáció rendkívül bonyolult.

Rovatok