Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: A Hamász időhúzásra használja a túszokat, valójában nem érdekük elengedni őket

2023. október 25., szerda 18:59

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, a terrorszervezet valójában nem akarja szabadon engedni az Izraelből elrabolt embereket, csupán élő pajzsként használja fel őket, mint a palesztin lakosságot.

A hírek szerint 210, több országból származó túszt tart fogva hetek óta a Hamász a Gázai övezetben. Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában ugyanakkor azt mondta: ennél jóval kevesebb ember lehet igazából a terrorszervezet kezén, sokakat ugyanis megölhettek már közülük időközben, főleg az idősebbeket, a betegeket.

A biztonságpolitikai szakértő ráadásul úgy látja, nincs valódi szándék a túszok szabadon engedésére, csupán időhúzásra használja őket a Hamász, hogy minél jobban fel tudjon készülni az izraeli haderő szárazföldi műveletére.

Ameddig ugyanis a terrorszervezet azt tudja mondani, hogy hajlandó tárgyalni, és bizonyos feltételekért cserébe el is enged néhány embert, addig nem tudják megindítani az izraeliek az ellentámadást. 

Rákérdeztünk nála arra is, mi lehet az oka annak, hogy még nem sikerült kimenekíteni a Gázai övezetben rekedt magyar állampolgárokat. Erre Tarjányi úgy felelt, hogy nagyon nehéz feladatról van szó, mert a számunkra evidensnek tűnő kommunikációs rendszerek, akár csak a telefonos hálózat, ott nem működik. Komoly szervezést igényel tehát, hogy ezekkel az emberekkel felvegyék a kapcsolatot, és olyan biztonságos helyre tereljék őket, ahonnan már ki lehet hozni őket. 

Hibázott a magyar miniszterelnök

Az adásban szóba került Orbán Viktor és az orosz elnök kínai találkozója is. Tarjányi erről azt mondta, szerinte nincs realitása annak, hogy a két ország a háború ellenére is megszakítsa egymással a kapcsolatot, mert főleg az energetika területén rá vagyunk szorulva az oroszokra, ugyanakkor szerinte hiba volt, hogy elnöki szinten valósult meg a találkozó.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ráadásul most inkább Oroszország érdeke volt, hogy találkozzon egy nyugati állam vezetőjével, nem pedig a magyar félé, ezzel ugyanis Putyin azt tudta demonstrálni, hogy a történtek ellenére sincs teljesen elszigetelődve a nemzetközi partnereitől. 

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva tudja visszanézni. 

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Lapat Lili / Index)

Rovatok