Index Vakbarát Hírportál

Izrael főpróbát tart, és hamarosan elpusztítja a Hamászt

2023. október 30., hétfő 05:57

Izrael múlt pénteken megindította a szárazföldi műveletet a Gázai övezet ellen. Benjamin Netanjahu bejelentette, hogy újabb szakaszba lépett a háború, és elhúzódó fegyveres konfliktusra kell számítani. A szakértők egybehangzó véleménye szerint ez még csak a nagy offenzíva főpróbája. Herzi Halevi vezérkari főnök meghatározta katonáinak az offenzíva célját: elpusztítani a Hamászt.

Az IDF több felvételt és háborús eredményt is megosztott közösségi oldalain. A tárca szerint a szárazföldi művelet megindítása óta csapataik számos terroristával végeztek a Gázai övezet északi részén zajló összecsapásokban.

A Hamász erői az Erez átkelő közelében csaptak össze az IDF csapataival. Az izraeli szárazföldi erők utasították a légierőt, hogy a Hamász két támaszpontja ellen is dróncsapásokat hajtson végre, ezekben több terroristát is likvidáltak. 

 A Hamász elpusztítása a cél

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy október 29-én este azt mondta, hogy Izrael a terveknek megfelelően folytatja a harcászati műveletek folyamatos kiterjesztését a háborús célok elérése érdekében.

Hagari szerint az IDF folytatja a tömeges légicsapásokat is, hogy megvédje erőit és megsemmisítse a Hamász célpontjait.

A szárazföldi hadművelet összetett, és veszélyeket rejt magában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük erőink biztonságát

– fogalmazott Hagari, aki ismét arra kérte a Gázai övezet északi részén élő civileket, hogy ideiglenesen költözzenek délre. 

A Hamász mindeközben abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb civil maradjon a területen, mert így élő pajzsként tudják őket használni, és meg tudják védeni saját infrastruktúrájuk, laktanyáik, lőszerraktáraik és föld alatti alagútrendszerük maradékait.

Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke Dél-Izraelben közölte a katonákkal, hogy

a háború hosszú folyamat lesz, és most abban a szakaszban vagyunk, amikor kemény csapást mérünk az ellenségre, a Gázai övezetben és annak kapujánál. Az IDF most csak egy dologra összpontosít, a győzelemre, a Hamász elpusztítására, a lehető legtöbb ellenséges parancsnok, a lehető legtöbb ellenséges harcos, a lehető legtöbb ellenséges infrastruktúra megsemmisítésére.

Halevi szerint a feladatokat profin fogják elvégezni, és elhozzák a biztonságot Izraelnek.

Ez még mindig nem a nagy támadás

„A felvételek és az izraeli erők kommunikációja alapján ez még mindig nem a nagy szárazföldi támadás, hanem egy pár ezer katonával végrehajtott kisebb hadművelet, amely nem a sűrűn lakott területeket célozza” – mondta az Indexnek Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Úgy tűnik, hogy a szakértők egyetértenek abban, hogy ugyan Izrael bevonult a Gázai övezetbe és megkezdte a szárazföldi hadműveleteket, de ez még csak a főpróbája lehet egy nagyobb inváziónak. 

„Az IDF északi irányból egy Beit Henoun nevű kis település irányába indított meg támadást három oldalról, illetve a Gázai övezetnek a tengerparti részén. Én úgy gondolom, hogy ez még nem a teljes támadás, hiszen Netanjahu elnök úr is úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon hosszú és nagyon bonyolult művelet. Szerintem ez a főpróba” – mondta Resperger István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Itt azt kell látni, hogy ha tényleg megindul egy nagy támadás és ugye Izrael egyre sikeresebben vadássza le, légicsapásokkal öli meg a Hamász vezetőit, az nem biztos, hogy jót fog tenni a túszoknak, mert előállhat az a helyzet is, hogy nem lesz kivel tárgyalni

– fogalmazott a szakember, aki szerint ha meg is egyeznek a Katarban lévő Hamász-képviselőkkel, akkor sem biztos, hogy az övezetben lévő, még élő Hamász-parancsnokok ezt be fogják tartani.

A nemzetközi feszültség

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szüntesse be az ENSZ finanszírozását azt követően, hogy az ENSZ Közgyűlése egy nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, de nem ítélte el a Hamászt.

Minden becsületes országnak be kellene szüntetnie az ENSZ finanszírozását, amíg az elfogultságnak és az antiszemitizmusnak nincs vége, addig nem folytathatjuk a dolgokat a megszokott módon

– mondta Erdan, aki szerint felfoghatatlan az ENSZ határozata, a szervezet pedig elvesztette a legitimitását. 

Erdan arról is beszélt, hogy az ENSZ strukturálisan hibás, mivel a szervezet egyharmadát muszlim országok alkotják, és egy több tízezer fős országnak is annyi hatalma van, mint az Egyesült Államoknak, miközben olyan országoknak a képviselői, mint Irán, az emberi jogi tanácsokban ülnek. 

Az izraeli ENSZ-nagykövet szerint a szervezet bátorítja a jövőbeli atrocitásokat, mivel „meg akarja kötni Izrael kezét”, hogy ne válaszoljon teljes erővel a Hamász terrorjára.

Az Európai Unió 27 tagállama közül nemmel szavazott a gázai övezeti tűzszünetre való felszólításra Ausztria, Magyarország, Csehország és Horvátország. Az ENSZ Közgyűlése pénteken késő este fogadta el a „sürgős, tartós és állandó humanitárius tűzszünetre” vonatkozó határozatot a Gázai övezetben.

Az ellenségeskedések beszüntetését sürgető határozatot Jordánia terjesztette be, és csaknem 50 ország, köztük Törökország is támogatta. Az előterjesztés a 193 tagú közgyűlésben 120 igen szavazatot kapott, 45 ország tartózkodott és 14 volt a nem szavazat. A 193 tagú közgyűlésben az ellenzők között volt Izrael és az Egyesült Államok is

Az Indexnek reagálva Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Magyarország azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert az arab csoport nevében kezdeményezett határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, több kiemelten fontos elem hiányzott a szövegből, ami nem tette lehetővé annak támogatását.

A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát. Magyarország ezen hiányosságok miatt támogatta Kanada módosító javaslatát, amely javított volna a szövegen, elítélve a Hamász terrortámadását, és felhívást intézve a túszok szabadon bocsátására. Sajnálatos módon azonban a módosítás nem került elfogadásra

– tette hozzá Paczolay Máté

Izrael megteheti, hogy nem vonul be Gázába?

„Izrael bármit megtehet. Tisztán kell látnunk. Mi történik akkor, ha sikerül felszámolni a Hamászt? Az Iszlám Dzsiháddal jobban járnak?” – tette fel a kérdést Kaiser Ferenc, aki szerint a nyomor, a kilátástalanság és az elkeseredés végül a terroristák újabb nemzedékét termeli ki.

Azoknak a gyerekeknek egy része, akik most rettegnek, éheznek, szomjaznak, és mondjuk, most 8-10 évesek, később terroristává válhatnak. Mind a két oldal lépései újratermelik ezt a kilátástalan helyzetet. Egészen egyszerűen a Gázai övezetet csak úgy lehetne biztonságossá tenni, ha mindenkivel végeznek. Izrael gyakorlatilag felszámolná, úgymond, a biztonsági kockázatot, tehát a terrorizmussal meg a radikális mozgalmakkal szembeni fenyegetettség vagy a mozgalmak jelentette fenyegetettség csökkenne, de a nemzetközi kapcsolatait tönkretenné, miközben az egész iszlám világ Izrael elpusztítását, a zsidók vérét akarná

– mondta, hozzátéve, hogy a Hamász terrortámadásáig úgy tűnt, Izrael viszonya normalizálódik az iszlám országokkal, de jött a terrortámadás, amit Irán támogathatott. „A jelenlegi helyzet nyertese Irán” – fogalmazott az NKE docense.

Kaiser Ferenc szerint esélyes, hogy új front nyílik északon a háborúban, és a Hezbollah – amely még nem döntött erről – is belépjen a háborúba. Úgy véli, hogy Irán nem fog belépni a háborúba, mert tudja, mire számíthatna Izraeltől és az Egyesült Államoktól, ezért továbbra is a különböző terrorszervezetek és milíciák támogatásával akarja gyengíteni a zsidó államot.

(Borítókép: Ilia Yefimovich / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok