Index Vakbarát Hírportál

Újra terítéken Joe Biden álnéven küldött e-mailjei, 82 ezer oldalnyi anyagot próbálnak feldolgozni

2023. november 1., szerda 08:50

Bírósági beadványt nyújtott be hétfőn egy amerikai konzervatív szervezet, a Southeastern Legal Foundation Joe Biden még alelnök korában, álnéven küldött és fogadott csaknem 82 ezer e-mailje miatt. A Newsweek megkereste a Fehér Házat, hogy megtudják, hogyan áll az ügy.

Joe Biden alelnöki tevékenysége alatt álnéven használt e-mail-fiókjai ismét a figyelem középpontjába kerültek: egy amerikai konzervatív nonprofit szervezet, a Southeastern Legal Foundation  bírósági beadvánnyal élt a Nemzeti Levéltár és Nyilvántartó Hivatal (NARA) ellen az információszabadságról szóló törvény perének részeként (FOIA).

A NARA bejelentése szerint mintegy 82 ezer oldalnyi e-mailt küldött és kapott különböző álnéven futó fiókokon keresztül Joe Biden amerikai elnök, EZT kell most feldolgozniuk. 

Korábban az Index is tájékoztatott arról, hogy Biden fia, Hunter Biden dollármilliókat forgatott orosz, ukrán és kínai állampolgárok között a Burisma Holdings ukrán gázcég igazgatósági tanácsába kerülése után. Tette ezt akkor, amikor a jelenlegi demokrata elnök édesapja, Joe Biden még alelnök volt. 

Az Index is foglalkozott az üggyel, írtunk arról, hogy Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus elnöke utasítást adott a képviselőház bizottságainak arra, hogy indítsák meg a bizalmatlansági eljárást (impeachment) Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke ellen.

A Fehér Ház nem veszi komolyan az ügyet

A Fehér Ház tagadja, hogy Biden bármilyen módon részt vett volna Hunter Biden üzleti ügyeiben, a Newsweek most e-mailben kereste meg a Fehér Házat, hogy tájékoztassanak, hogy áll az e-mailek ügye. 

Megtudták, hogy a beadványt benyújtó szervezet, a Southeastern Legal Foundation a robinware456@gmail.com, JRBWare@gmail.com és Robert.L.Peters@pci.gov címeken található összes e-mailt kikérte a 2009 és 2017 közötti, vagyis Joe Biden alelnöki időszakából. 

Biden magán e-mail-címének álnevei Robert Peters, Robin Ware és JRB Ware voltak. 

A Felügyeleti Bizottság követeli az összes Biden alelnöknek és Hunter Bidennek küldött és az általuk továbbított Burismával és Ukrajnával kapcsolatos e-mailt. 

Korábban Ian Sams, a Fehér Ház felügyeletért és vizsgálatokért felelős szóvivője az X-en (korábban Twitter) gúnyos bejegyzést tett közzé az üggyel kapcsolatban, ostobának nevezve az „álnevek miatt izguló” republikánus szervezetet. Szerinte ugyanis kormányzati vezetők évtizedek óta használnak álneveket a spamek és hackerek kicselezése érdekében. 

Több tízezer oldalt próbálnak feldolgozni

A hétfői bírósági beadványban a NARA és a Délkeleti Jogi Alapítvány ügyvédje közös előzetes jelentést és tervezetet nyújtott be a georgiai kerületi bíróságon az ügy részleteinek feltárására. 

A NARA jelentése szerint befejezték a csaknem 82 ezer oldalnyi dokumentum keresését, 

jelenleg próbálják feldolgozni egy nyolcéves időszak, három különböző fiókban lévő összes e-mail másolatát. 

A felperes konzervatív szervezet javaslatot tesz egy szűkítési lehetőségre az ügy gyorsabb megoldása érdekében – közölte a lappal a Fehér Ház. A bírósági beadvány szerint a NARA és a Southeastern Legal Foundation tárgyalásokat folytat, és a bíróságtól december 8-i határidőt kértek közös helyzetjelentésük benyújtására.

Rovatok