Index Vakbarát Hírportál

Miközben a gázai palesztinok nélkülöznek, a Hamász gazdag készleteket rejteget

2023. november 1., szerda 06:02

A Hamász évekig készült a háborúra, amit az is bizonyít, hogy ezalatt az idő alatt üzemanyagot, élelmiszert, gyógyszert, fegyvert és lőszert halmozott fel a Gáza alatt fúrt, kiterjedt alagútrendszerben. A lakosság minden tartaléka elapadt, a terrorszervezet azonban nem osztja meg a készleteit.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász régóta készült a háborúra – állítja az izraeli hírszerzés arra alapozva, hogy éveken át épült az a több tíz kilométeres, a gázai metrónak nevezett alagúthálózat, amely nemcsak közlekedésre, hanem raktározásra is kiválóan alkalmas. Az izraeli értesüléseket arab és nyugati tisztviselők egyaránt megalapozottnak tartják.

A Hamász elképesztő mennyiségű üzemanyaggal rendelkezik a járművek tankolásához és a rakéták feltöltéséhez, emellett sok élelmiszert, vizet és gyógyszert is tárolnak.

A becslések szerint a 35-40 ezer fegyveresre becsült Hamász készleteivel három-négy hónapig harcolhat utánpótlás nélkül – állítja egy magas rangú libanoni bennfentes. A terrorszervezet által szabadon engedett négy amerikai–izraeli túsz közül az egyik elmondta, hogy a foglyokat gyógyszerekkel, samponnal, sőt női higiéniai termékekkel is folyamatosan ellátták, miközben Izrael egyiptomi segítséggel hermetikusan elzárta a Gázai övezetet a külvilág elől.

A Hamász ellátására rálátó arab és nyugati tisztviselők szerint a készleteket jellemzően a föld alatt tartják, a pontos mennyiségekről azonban nehéz részleteket találni.

A Gázai övezet zárlatával több mint kétmillió palesztin esett csapdába, akik az utolsó tartalékaikat élik fel. A Hamász harci képességeit azonban ez egy csöppet sem befolyásolja. A blokád kezdete óta újra több száz rakétát zúdított Izraelre, és egyelőre sikerrel hátráltatja a teljes offenzívát.

Mivel a gázaiak humanitárius katasztrófával szembesülnek, a Hamász készletei kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen felelősséggel tartozik az alárendelt civil lakosság felé – ha egyáltalán felmerül náluk a felelősség kérdése.

Elkülönített katonai és polgári üzemanyagkészletek

A történelem bővelkedik a frontvonalon harcoló, jól ellátott hadseregek példáiban, miközben a polgári lakosság odahaza éhezett. A németek például az első világháború csúcspontján átvészelték a „fehérrépatelet” – mást szinte nem lehetett kapni. A császári seregek azonban nem szenvedtek hiányt semmiben sem. Végül mégis vesztettek, a Német Birodalom pedig összeomlott.

A Hamász katonai szárnya nem beszél az ellátásról, a gázai kormány azonban gyorsan apadó készletekre panaszkodik. „A kórházak, a mentők, a tűzoltók és a polgári védelem a kormány sürgősségi üzemanyagraktárára hagyatkozik” – mondta Szalama Maruf, a kormány gázai médiairodájának vezetője. Ez a raktár azonban sokkalta kisebb a szigorúan elkülönített katonai tartaléknál.

A Hamász fegyvereseinek rendelkezésére 800 ezer és egymillió liter közötti benzin-, illetve dízelmennyiség áll

idézte a The New York Times az izraeli hadsereg az IDF becslését.

Az üzemanyag kulcsfontosságú az elszigetelt enklávé működtetésében. A fő ellátó, Izrael az október 7-i támadást követően szinte azonnal leállította a szállítmányokat. A Gázai övezet nagy része – beleértve a kórházakat is – áram nélkül maradt. Leállt a tengervíz sótalanítása, kialudtak a pékségek kemencéi és megszűnt létezni az internet, illetve a telefonhálózat.

A Hamász csak magával törődik

„Csaknem teljesen kimerítették üzemanyag-tartalékaikat, ezért műveleteiket nagymértékben visszafogják” – számoltak be az ENSZ képviselői, akikre a humanitárius munka dandárja hárul.

Ha a gázaiaknak vagy az ENSZ-nek üzemanyagra van szüksége, forduljon a Hamászhoz – reagált az ínségre az izraeli katonai szóvivő.

A Hamásznak van üzemanyaga, de mások a prioritásai: az alagútrendszer szellőztetése, a rakéták kilövése és irányítása

– fejtette ki Jonathan Conricus alezredes.

There's fuel in Gaza to run hospitals and pump water. But Hamas prefers to use the fuel to continue fighting Israel. All those who claim otherwise are whitewashing Hamas crimes against their own. https://t.co/aWrZ4znlA7

— Jonathan Conricus (@jconricus) October 24, 2023

Miután utánpótlást most a Hamász sem kap, „rendkívül takarékosan bánnak készleteikkel”, mert hosszú időn át tervezik őket használni – állítja egy egyiptomi stratégiai elemző, aki szoros figyelemmel kíséri a gázai fejleményeket. Szerinte kicsi az esélye annak, hogy a Hamász hajlandó lesz élelmiszerrel vagy bármi mással segíteni a civileket.

A Hamász csak a Hamásszal törődik

– mondta Szamir Gattasz, aki úgy véli: a gázai lakosság helyzete hidegen hagyja a terrorszervezetet.

(Borítókép: Emberek sorakoznak egy víztartály előtt palackjaikkal a vízválság miatt Gázában 2023. október 28-án. Fotó: Abed Rahim Khatib / Anadolu / Getty Images)

Rovatok