Index Vakbarát Hírportál

Izraelben dolgozó magyar mentőtiszt: Bezárkóztunk egy szobába, konyhakést vettem magamhoz

2023. november 1., szerda 09:44

Egy magyar származású, több évtized óta Izraelben élő mentőtiszt az RTL Híradónak mesélt arról, milyen körülmények vannak most a Gázai övezetben. A férfi hetek óta távol van családjától, akiknek sikerült elmenekülni rejtekhelyükről, ő azonban maradt, hiszen tudta, hogy szükség lesz a munkájára. Úgy érzi, valami örökre megváltozott.

Elijahu Hirschberg magyar származású mentőtiszt 30 éve él Izraelben, 6 kilométerre a Gázai övezettől, Kfar Maimonban. Október 7-én, a Hamász nagyszabású terrorakciójának napján családjával együtt a saját bőrükön tapasztalták a borzalmakat. Csak a szerencsén múlt, hogy túlélték a támadást.

Bezárkóztunk egy szobába, konyhakést vettem magamhoz, hogy védjem magam szükség esetén, ami baromira segített volna, mondjuk egy Kalasnyikov géppuskával szemben, de többet nem tudtam tenni. Vártam, hogy véget érjen az a rémálom

– idézte fel a tragikus nap eseményeit az RTL Híradónak.

Hetek óta távol van családjától

Mivel a támadók nem találták meg őket, egy idő után előmerészkedtek rejtekhelyükről. Elijahu családját autóval Jeruzsálembe küldte, neki viszont maradnia kellett. Tudta, hogy szükség lesz a munkájára, hiszen mentősként dolgozik. A mentőszolgálatból három barátját már a támadás első napján elveszítette. Hetek óta családjától távol teljesít szolgálatot, úgy érzi, valami örökre megváltozott.

Öt magyar és összesen több mint 220 túsz van a Hamász fogságában 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülését követően elárulta, jelenleg öt magyar állampolgárságú túsz tartózkodik Gázában. Korábban arról is lehetett olvasni, hogy magyar halálos áldozata is lehet a támadásnak, ezt viszont a külügyminiszter cáfolta.

Jelenleg is több mint 220 túsz van a Hamász fogságában a Gázai övezetben. A terrorszervezet korábban megüzente, további túszok szabadon engedéséhez 5 napos tűzszünetet követel és azt, hogy Izrael is engedje el a börtönökben raboskodó több mint 5 ezer palesztin rabot.

A magyar származású mentős azt mondta, személyes véleménye szerint úgy kell viszonyulniuk a túszokhoz, mintha meghaltak volna.

Netanjahu: Ez a háború ideje, nincs esély a tűzszünetre

„Ez a háború ideje, nincs esély a tűzszünetre” – mondta az izraeli miniszterelnök. Netanjahu hétfő esti beszédében a Hamász terroristáit barbároknak bélyegezte, akik el akarnak pusztítani mindent, amit becsülünk, és a félelem és a sötétség világát akarják elhozni.

Ez fordulópont a nemzetek és vezetőik számára is, itt az ideje, hogy mindannyian eldöntsük, hajlandók vagyunk-e harcolni a remény és az ígéret jövőjéért, vagy megadjuk magunkat a zsarnokságnak és a terrornak. Biztosak lehetnek benne, hogy Izrael harcolni fog

– jelentette ki, hozzátéve, hogy különbséget kell tenni az ártatlanok szándékos meggyilkolása és aközött, hogy ártatlanok is meghalnak a háborúban.

Az Index szerdán is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász között dúló háború legfontosabb eseményeit, amelyről percről percre frissülő cikkben számolunk be.

Rovatok