Index Vakbarát Hírportál

Magyarország felé tart a gyilkos vihar, amely lecsapott Európára

2023. november 3., péntek 10:56

Tízre emelkedett péntek reggelre a Ciarán vihar áldozatainak száma Nyugat-Európában az illetékes hatóságok jelentései alapján. Németország északi-tengeri partvidékén viharkészültséget rendeltek el.

A Ciarán vihar Északnyugat-Franciaországnál és Délnyugat-Angliánál ért európai területre, majd csütörtökön Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország és Olaszország területén haladt tovább. A vihar számos sérültet és összesen tíz áldozatot hagyott maga után.

A vihar miatt több száz repülőjáratot kellett törölni, és a hajóforgalmat is súlyosan érintette. A Párizsba tartó és onnan induló vonatokat is le kellett állítani.

Olaszországban öt áldozatot követelt a vihar

Ötre emelkedett azoknak a száma, akik a rendkívül heves Ciarán szélviharban veszítették életüket a közép-olaszországi Toszkána tartományban – közölték a helyi hatóságok pénteken.

Eugenio Giani tartományi elnök elmondta, hogy két ember meghalt a Firenzétől mintegy 25 kilométerre északnyugatra fekvő Montemurlo településen, ahol egy folyó kiáradt.

Egy harmadik a toszkán tengerparton fekvő Rosignanóban halt meg. Egy idős házaspár akkor veszítette életét, amikor járművük alatt beomlott egy híd, és egy folyóvá duzzadt patak magával sodorta őket. Az áldozatok mind idős személyek.    

„Soha nem tapasztaltuk, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi eső esett volna" – írta Giani az X közösségimédia-platformon.

A tűzoltók beavatkozására több mint ezer helyszínen volt szükség, mintegy 40 ezren maradtak áram nélkül. Az Arno-folyó Firenzében péntek délben tetőzött. Megfigyelés alatt tartják Észak-Olaszország összes folyóját. Milánóban attól tartanak, hogy az utóbbi napokban már megáradt Seveso és Lambro ismét kilép a medréből.

Olaszország északkeleti részén a legmagasabb, piros figyelmeztetési fokozat volt érvényben, míg az ország nagy részén, köztük egész Toscanában sárga és narancssárga riasztási fokozat.

Az előrejelzések szerint az eső és az erős szél Olaszország déli része felé tart. Molise tartományban, Campobasso térségében a heves szél már ledöntötte egy iskola tornatermének falát. A vihar az ország több részén fennakadást okoz a közúti és vasúti közlekedésben. 

Livorno toszkánai kikötővárosban lezárták a tengerpartot az óránkénti 120 kilométeres erősségű szél miatt. A szomszédos Liguria tartományban hat méternél magasabb hullámokat mértek.

Franciaországban mintegy 1,2 millió háztartás maradt áram nélkül. Egyes régiókban a szél sebessége elérte a 200 kilométer per órás sebességet. A vihar miatt jelentős anyagi kár keletkezett, a közlekedést a kidőlt fák is nehezítik – számolt be az index.hr.

MintírtukBelgiumban két ember halálát okozta az óránként gyakran több mint 100 kilométeres sebességgel tomboló Ciarán nevű vihar. Az egyik áldozatra a nyugat-belgiumi Gent belvárosában dőlt egy fa, társa lábát törte, és egyéb súlyos sérüléseket szenvedett. Szintén Gentben egy ötéves gyermek halt meg, akire letört faág zuhant egy játszótéren. 

A Hollandia keleti felében található Venray városban szintén egy kidőlt fa okozta egy járókelő halálát. 

Az index.hr információja szerint erős szél volt csütörtökön a közép-németországi Harz-hegység régiójában, ahol meghalt egy nő, amikor rádőlt egy fa. 

Több száz repülőjáratot töröltek Európában

A Ciarán vihar miatt több száz repülőjáratot töröltek csütörtökön, többek között Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban is.

A vihar a német DWD meteorológiai szolgálat jelentése szerint az Északi-tenger felé halad tovább, valamint az olasz katasztrófavédelem szerint Olaszország déli vidékei felé is. Németország északi-tengeri partvidékén viharkészültséget rendeltek el.

Az érintett vidékeken a szél ereje a hétvégére várhatóan mérséklődik, de továbbra is viharos és esős időjárásra kell számítani – írja az MTI.

Magyarországon is érezteti hatását

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „a Ciarán hidegfrontja megvetette nálunk »hullámát«”.

A front az Alpok térségében behullámzott, hatására kiterjedt csapadékrendszer alakult ki tőlünk délnyugatra, nyugatra. Az ország nyugati felén jelenleg szinte mindenütt esik az eső. A csapadékzóna kelet felé helyeződik, így a keleti országrészben is szükség lesz ma az esernyőkre. Bár lehet, hogy délkeleten a viharos szélben ez nem sokat fog érni…

– írták. 

A viharos szél miatt riasztást is kiadott a meteorológiai szolgálat a viharsarokra. Ez leginkább a teljes Csongrád-Csanád vármegyét és részben Békés vármegyét érinti. A déli, délkeleti szelet az Alföldön (kiemelten a Viharsarokban) óránkénti 60-90 kilométere széllökések kísérhetik.

Viharos (óránkénti 60-80 kilométer) széllökések az ország magasabban fekvő területein is előfordulhatnak. Késő estére jelentősen veszít erejéből a légmozgás. 

Reggeli időjárás-jelentésünkben már jeleztük, az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt az ország nagyobb részére.

Rovatok