Index Vakbarát Hírportál

Megtámadta a palesztin elnök konvoját a Hamász egyik brigádja

Háború Izrael és a Hamász között – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.11.07. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index keddi élő hírfolyama az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról. A nap főbb történései az alábbiak voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk szerdán is. Jó pihenést kívánunk!

  • Az Egyesült Államok ellenzi a Gázai övezet újbóli, hosszú távú, Izrael általi megszállását – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel. 

    A szóvivő egy napi sajtótájékoztatón azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok nem támogatja a palesztinok erőszakos áttelepítését sem.

    Gáza palesztin föld, és az is marad

    – mondta.

    A szóvivő Benjamin Netanjahu miniszterelnök keddi televíziós interjújával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: Izrael lesz a felelős a biztonságért Gázában a harcok befejezése után.

    Mint ismert, Izrael 2005-ben vonta ki csapatait Gázából 38 év után.

  • Merényletet követtek el Abbász palesztin elnök konvoja ellen, a támadásban az egyik testőre meghalt – írja a EuroNews.

    A Hamász egyik fegyveres ciszjordániai szárnya, az „Abu Jandal fiai” nevű csoport vállalta a támadást,

    miután felszólította a palesztin vezetőt, hogy 24 órán belül lépjen fel Izrael ellen. Egyes ciszjordániai radikálisok ugyanis árulásnak tartják a palesztin elnök hintapolitikáját. A radikális csoport azután szervezte meg a rajtaütést az elnök gépkocsikaravánja ellen, hogy lejárt az általa adott ultimátum.

    Arról egyelőre nincs információ, hogy az elnök is a konvojjal utazott-e. 

    A ramallahi támadásról felvétel is készült:  

    Az Izrael ellen elkövetett Hamász-terrorakciót követő egy hónapban a Palesztin Önkormányzat elnöke háromszor is tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és kifejezte, hogy készen áll a Gázai övezet adminisztratív átvételére, amint a harcok Izraellel befejeződnek. Emiatt

    a Hamász kifejezetten árulónak és Izrael szolgálójának tartja az elnököt,

    szerintük törvénytelenül bitorolja a palesztin önkormányzat elnöki posztját, amit Jasszer Arafat halála óta tölt be. 

  • Megöltek egy zsidó férfit egy palesztinbarát tüntetésen Kaliforniában – közölte a TMZ. A rendőrség vizsgálja a halálának körülményeit, és hogy gyűlölet-bűncselekményről van-e szó. 

    A 69 éves Paul Kessler vasárnap délután egy Izrael-barát gyűlésesen vett részt a kaliforniai Thousand Oaksban.

    A rendfenntartók elmondták, hogy a férfi az összejövetelen heves vitába keveredett a palesztin ellentüntetőkkel, ami tettlegességig fajult. A rendőrök szerint Kesslert hátralökték, ennek következtében elesett, és beverte a fejét a földbe. 

    Az esetről videófelvétel is készült, amely felkerült az X-re (korábban Twitter).

    A felvételen jól kivehető, hogy két ember is próbál segíteni a járdán nagy fájdalmak közepette fekvő Kesslernek. A férfit a helyi kórházba szállították, ahol belehalt fejsérüléseibe. A megyei halottkém megállapította, hogy gyilkosság történt.

    A Ventura megyei seriff hivatalának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nyomoznak, és nem zárták ki a gyűlölet-bűncselekmény lehetőségét. Egyelőre senkit sem tartóztattak le.

  • „Gáza városát már körülvettük” – közölte Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu televíziós beszédében, amelyben a gázai helyzetről tudósított. 

    A háborút intenzívként jellemezte, és arról beszélt, hogy az izraeli erők növelik a nyomást a Hamász katonáin, hozzátéve, hogy sok főhadiszállást, alagutat és támaszpontot semmisítettek meg – írja a Times of Israel

    Netanjahu szerint a Hezbollah már kezd részt venni a háborúban, és ezt életre szóló hibának nevezte.

    Mint mondta, meg fogják torolni a libanoni Hamász és a Hezbollah támadásait a polgáraik ellen.

    Arról is tájékoztatott, hogy beszélt a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével a gázai túszokról, és követelte, hogy a Vöröskereszt haladéktalanul látogassa meg a túszokat, hogy megbizonyosodjanak arról, egészségesek és jól vannak. Hozzátette:

    Megismétlem, és mondom barátaimnak és ellenségeimnek egyaránt: nem lesz tűzszünet, amíg vissza nem kapjuk a  túszainkat

    – jelentette ki hozzátéve, hogy Izrael minden lehetséges eszközzel fellép az összes lehetséges fronton, hogy hazahozza őket, és ez az izraeli katonai akció lényeges részét képezi. 

    Netanjahu kijelentette, hogy Izrael fontolóra veheti a „kis taktikai szüneteket” a harcokban, hogy lehetővé tegye a segélyek bejutását vagy a túszok kivonulását a Gázai övezetből. 

    Arról is beszélt, hogy folyamatos kapcsolatban áll Joe Bidennel, és Izrael nagyra értékeli az Egyesült Államoktól kapott támogatást. Az izraeli vezető azt is megígérte, hogy a világ minden tájáról hoz vezetőket, hogy megmutassa nekik „a Hamász által elkövetett borzalmak borzalmát”.

    Netanjahu leszögezte: teljesen semmissé fogja tenni a Hamász Gáza fölött gyakorolt ellenőrzését. Majd ismét felszólította a gázai polgárokat, hogy meneküljenek délre. 

    Fejezzék be a délre költözést, mert Izrael nem fog megállni

    – nyomatékosította. 

  • Törökország eltávolította a Coca Cola- és a Nestlé-termékeket a parlamenten belüli kávézókból és éttermekből, mert a cégek állítólag „támogatják Izraelt” – közölte a Reuters.

    A két cég még nem reagált a lap megkeresésére. 

    „Az Izraelt támogató cégek termékeit nem árusítják éttermekben, kávézókban és teaházakban a parlament campusán” – közölte a Törökországi Nemzetgyűlés a cégek azonosítása nélkül.

  • Amos Hochstein, az Egyesült Államok energiaügyi megbízottja a nyugalom helyreállítását sürgeti az izraeli–libanoni határon egy előre be nem jelentett libanoni látogatása során – közölte a The Times of Israel

    Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a gázai konfliktus eszkalálódjon és Libanonba terjeszkedjen

    – mondta Hochstein egy bejrúti sajtótájékoztatón, miután találkozott Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével és Najib Mikati ideiglenes miniszterelnökkel.

    A nyugalom helyreállítása a déli határ mentén rendkívül fontos az Egyesült Államok számára, és ennek Libanon és Izrael számára is a legfontosabb prioritásnak kell lennie

    – tette hozzá.

    Amióta a Hamász terroristái október 7-én támadást indítottak Izrael ellen a Gázai övezetből, Libanon déli határán intenzívebbé váltak a tűzharcok, főként Izrael és a Hezbollah között, ami aggodalomra ad okot.

    Mind a Hamász, mind az Iszlám Dzsihád Libanonból magára vállal rakétatámadásokat és beszivárgási kísérleteket, míg Izrael az ország déli részén azért  harcol, hogy megakadályozza és viszonozza a támadásokat.

  • Az elviselhetetlen fájdalom megbékélésre készteti a palesztin muzulmán és izraeli zsidó szülőket – írja a BBC.

    Bassam Aramin palesztin muzulmán és Rami Elhanan izraeli zsidó apa egyaránt elveszítette kislányát a közel-keleti konfliktus miatt.

    Miután lányaikat megölték, csatlakoztak a Szülői Kör Családok Fórumához (Parents Circle Families Forum),

    amely a békét és megbékélést szolgáló csoportja azoknak az embereknek, akik elvesztették gyermekeiket a fegyveres konfliktus alatt.

    Mint mondják, a fájdalmas veszteség elválaszthatatlan barátságot sző a „testvérek” közé

     – ezt a kifejezést használják szoros kapcsolatuk leírására.

    „Még ha a világ összes zsidóját ölném is meg – nem csak az izraelieket –, akkor sem találkozhatnék soha, de soha többé a lányommal – mondja Bassam.

    „Nagyon nehéz a légkör” – ezt már az izraeli apa mondja, aki szerint a legutóbbi Hamász-támadást és az izraeli megtorlást követően a béke megvitatása különösen nagy kihívást jelent.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója felszólított minden érintett felet, hogy állapodjanak meg a humanitárius tűzszünetről Gázában, és „működjenek együtt a tartós béke érdekében”.

    „Meddig fog tartani ez az emberi katasztrófa?” – teszi fel a kérdést Tedros Adhanom Ghebreyesus az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében, melyben arról is ír, hogy 10 000 embert öltek meg az egy hónapos „intenzív bombázások” során Gázában, közülük több mint 4000 gyerek. 

    A történelem mindannyiunkat az alapján fog megítélni, hogy mit teszünk ennek a tragédiának a befejezése érdekében

    – szögezte le. 

  • A Visegrád 24 munkatársai videófelvételt tettek közzé Sophie Pollardról, a francia külügyminisztérium egyik munkatársáról, egyetemi oktatóról Párizsban, amint a Hamász által elrabolt gyerekek plakátjait semmisíti meg.

     A felvétel készítője felhívja Sophie Pollard figyelmét arra, hogy a Hamász terroristái „embereket raboltak el és gyilkoltak meg.”

    Erre a nő azt válaszolta:

    Támogatom a terroristákat.

    Ahogyan arról az Index is írt, az október 7-i „fekete szombat” óta világszerte felerősödött az antiszemitizmus, és megsokszorozódott a zsidóellenes atrocitások száma. Franciaországban októberben 857 antiszemita cselekményt dokumentált a belügyminisztérium. Pelle János történész szerint a migráció miatt mára teljesen felborult az etnikai és a kulturális egyensúly Franciaországban, ahol 500 ezer zsidó és 8 millió arab él.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint mintegy 20 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, Galileában és a Golánon – közölte a The Times of Israel

    Azt írják, hogy a csapatok tüzérségi támadással válaszolnak a rakétatűz forrásainak irányába.

    Sérülésekről vagy károkról egyelőre nincs hír. 

  • Roger Waters, legendás zeneszerző, a Pink Floyd egykori frontembere, a The Times of Israel szerint tagadja az október 7-i izraeli mészárlásokat, azt állítja, hogy azok aránytalanul vannak beállítva, és valójában nem tudjuk, mi történt. 

    A zenész egy új interjúban nem volt hajlandó elítélni a Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett sok száz civil lemészárlását, sőt azt sem ismerte el, hogy mindez egyáltalán megtörtént, mondván, az összeesküvés-elméletek „nyúlüregébe” került. Úgy fogalmazott, nehezen hiszi el, hogy Izraelnek nem sikerült megakadályoznia ezt a példátlan támadást.

    Az izraeli hadsereg nem hallotta azokat a robbantásokat, amik a határon való átjutáshoz kellettek a Hamász katonáinak? Van ebben valami nagyon fura

    – mondta egy podcastban.

    Arra a kérdésre, hogy indokolt volt-e a támadás, Waters úgy felelt:

    Nem tudjuk, mit csináltak

    hozzátéve, hogy  a palesztinek „jogilag és erkölcsileg is kötelesek ellenállni az 1967 óta tartó megszállásnak. Ha háborús bűnöket követtek el, elítélem őket” – mondta, majd azzal egészítette ki mondandóját, miszerint nincsenek elsöprő bizonyítékok a csecsemők lefejezésére, arra, hogy egész családokat mészároltak volna le az otthonaikban vagy a zenei fesztiválon.

  • A gázai egészségügyi minisztérium közleménye alapján október 7. óta 10 328 palesztint öltek meg a Gázai övezetben az izraeli katonai akciók során, köztük 4237 a gyermek – közölte a The Guardian

    Ashraf Al-Kudra, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a sebesültek száma 25 965-re nőtt.

    A közleményben az egészségügyi tárca arról is tájékoztatott, hogy nemzetközi beavatkozást kér a kórházak bombázásának megakadályozására.

    Al-Kudra azt is hangsúlyozta, hogy Izrael az általa kijelölt és bejelentett evakuálási folyosókon csapdába csalta a kitelepítetteket. 

    Mint ismert, az izraeli hadsereg többször felszólította a gázai lakosokat, hogy meneküljenek a terület déli részére, miközben folytatják a déli városok, Rafah és Khan Younis bombázását.

  • A harcok nyolc fő fronton folytatódnak a Gázai övezet északi részén: az izraeli csapatok itt ellenőrzik a Gázai övezetbe vezető autópályát és az azzal párhuzamos tengerparti útvonalat.

    A szárazföldi hadműveletek révén súlyos csapások érik az északi területek menekülttáborait,

    valamint az Al-Sifa Kórház és az Al-Quds Kórház környékét, továbbá intenzív légicsapások sújtják a Tal Al-Hawa negyedet, Gázától délnyugatra – írja a BBC

    Ennek is köszönhető, hogy a humanitárius helyzet Gáza északi részén egyre súlyosabb, a legtöbb nagy pékség bezárja kapuit liszt- és üzemanyaghiány miatt.

    A sok artézi kút jelenléte ellenére a víz szivattyúzása szinte lehetetlen, tüzelőanyag nincs. Még mindig félmillió palesztin él az északi régiókban, annak ellenére, hogy az izraeli hatóságok többször is figyelmeztették a lakosokat, hogy meneküljenek délre.

    Kilenctagú család vagyunk. Korábban kávét árultam, és napi 20 sékelt kerestem. Ma már nincs pénzem, nincs élelmünk, vizünk, semmink, a gyerekeim éheznek

    – nyilatkozta egy helyi férfi. 

    Délen egyelőre jobb a helyzet, de a humanitárius válság a háború fényében súlyosbodik azokon a területeken is – írja a lap tudósítója. 

  • Palesztin civilek tömegei érkeznek az izraeli hadsereg vonalaihoz Gáza városától délre, többen fehér zászlót lengetnek – látható a Visegrád 24 videójában. 

    Ahogyan arról korábban tájékoztattunk, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arab médiaszóvivője bejelentette, hogy humanitárius folyosó nyílt a Gázai övezet északi részén élő, délre menekülni kívánó civilek számára. Avichay Adraee azt mondta, a Szalah al-Dín út – amely az enklávé északi részéből délre vezet – helyi idő szerint 10 és 14 óra között biztonságosan járható volt.

    A dél felé igyekvő civilek számára létrehozott humanitárius folyosón fehér zászlókat lengetve sétálnak a menekülők. A videón az is látszik, ahogyan az izraeli hadsereg átengedi őket Dél-Gázába. 

  • Most már biztos, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem érkezik ma Izraelbe – közölte a The Times of Israel.

    Az ukrán elnök érkezésének híre a hétvégén kiszivárgott, ez vezetett a halasztáshoz.

    Ennek ellenére az izraeli diplomáciai források azt állítják, hogy továbbra is számítanak Zelenszkij érkezésére, konkrét dátum azonban egyelőre nincs kitűzve.

    Ha Zelenszkij elnök jön, tárt karokkal fogadjuk

    – mondta vasárnap egy izraeli tisztviselő.

    Korábban az Index is beszámolt róla, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan Izraelbe utazhat. Ukrajna közvetlenül az október 7-i tragikus események után ajánlotta fel Zelenszkij izraeli látogatásának megszervezését. A találkozás az izraeli politikai elittel, köztük Netanjahu miniszterelnökkel és Herzog elnökkel egyfajta egységüzenetet közvetítene a világ felé. 

  • A Hezbollah egyik képviselője kedden kijelentette, hogy libanoni militáns csoportjuk „kettős” választ fog adni Izrael minden civilek elleni támadására, miután Dél-Libanonban három gyermek és nagymamájuk életét veszítette egy támadásban – írja a The Guardian

    A Hezbollah duplán fog reagálni minden olyan agresszióra, amely civilek ellen irányul

    – mondta Ali Fayyad a déli területeken megölt négy libanoni civil temetésén vasárnap.

    A három 10 és 14 év közötti lány temetésén „mártírok” feliratú transzparensek mellett a Hezbollah zászlaja is feltűnt.

    A libanoni hatóságok azt állítják, hogy vasárnap az izraeliek megtámadták azt az autót, amelyben a család utazott. Az izraeli hadsereg cáfol, elmondásuk alapján csapataik tűzharcba kerültek Libanonban egy járművel, amelyet katonáik terroristákat szállító járműként azonosítottak, egyelőre vizsgálják a jelentéseket, amelyek szerint civilek voltak az autóban.

  • A Hamász irányításával iszlamista szervezetek robbanószerkezeteket telepítenek az utakra Ciszjordániában – jelentették az izraeli biztonságiak kedd reggel.

    Egy biztonsági forrás szerint a Hamász vezette terrorszervezetek robbanószerkezeteket helyeznek el az utak és a polgári infrastruktúra alá Ciszjordánia palesztin városaiban.

    Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy feltárjuk és hatástalanítsuk a haderőinket és cselekvési szabadságunkat veszélyeztető szerkezeteket. Emellett a polgári infrastruktúra használatáról van szó, amely szó szerint minden nap több ezer embert, köztük gyermekeket veszélyeztet

    – hangsúlyozta a biztonsági szakember.

    „Ahol felmerül a pokolgép gyanúja – a dzseníni menekülttáborban, Núr as-Sámszban vagy más helyeken, – ott a központi parancsnokság alatt álló mérnöki erők gondoskodnak a hatástalanításáról” – tette hozzá.

    Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg razziáján hétfő este Rámalláh közelében letartóztatták az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét, Dzsuma Abdullah al-Taijját.

    Taijja korábban azért ült izraeli börtönben, mert terrorista sejtet hozott létre Rámalláh térségében, amely több tucat fegyveres támadást hajtott végre izraeliek ellen.

    Az izraeli hadsereg kora reggel rajtaütést hajtott végre a terrorista infrastruktúra felszámolására Núr as-Sámsz menekülttáborban és Tulkarem körzetében. A katonai szóvivők jelentése szerint a hadművelet során tűzharc tört ki, melyben drónnal légi támadást hajtottak végre a terroristák ellen, és egy palesztin fegyveres biztosan életét vesztette.

    Összecsapás alakult ki a Hebron melletti Szair faluban is, ahol a katonák megöltek egy palesztint, aki rájuk lőtt – adta hírül az MTI.

  • Mobil kórházat tervez kialakítani az Egyesült Arab Emírségek a Gázai övezetben – jelentette hétfő este a WAM, az emírségek hivatalos hírügynöksége.

    Öt repülőgép indult el Abu-Dzabiból a Gázai övezet határához közel fekvő egyiptomi el-Arísba, fedélzetén a 150 ágyas létesítmény kialakításához szükséges felszerelésekkel.

    A WAM közleménye szerint a Mohamed bin Zájid Ál Nahajan elnök utasítására megépülő kórházban sebészeti, nőgyógyászati és intenzív osztályt terveznek működtetni.

    A kezdeményezéssel a palesztin nép iránti szolidaritásukat és támogatásukat akarják kifejezni – tették hozzá. Az AFP francia hírügynökség érdeklődésére egy emírségekbeli tisztségviselő elmondta,

    egyelőre nem tudják, milyen módon tudják majd a felszerelést bejuttatni a Gázai övezetbe.

    Az övezetet uraló palesztin Hamász ellen indított izraeli hadműveletek kezdete óta a térség több mint 2 millió lakójának már több mint fele kényszerült elhagyni otthonát. Sokan húzódtak az övezet északi feléből délre, ahol bizonytalan körülmények között élnek. Segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget a Gázai övezetben.

    A Hamász-hatóságok szerint több kórház lényegében működésképtelenné vált a háború következtében – adta hírül az MTI.

  • Egy palesztin újságíró 42 családtagjával együtt meghalt egy izraeli légicsapásban Gáza városában – jelentette a hírügynökség, ahol dolgozott. A Wafa palesztin ügynökség szerint Mohammad Abu Hasira a várostól nyugatra fekvő halászkikötő közelében halt meg – írja a BBC.

    Az Újságíróvédő Bizottság szerint a konfliktus egy hónappal ezelőtti kezdete óta 37 újságírót és médiamunkást öltek meg Izraelben, illetve Gázában.

  • Elhagyhatja a Gázai övezetet a kimenekítésüket kérő román állampolgárok első csoportja – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

    Az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal kötött megállapodás alapján 103 román állampolgárnak és családtagjaiknak engedélyezték, hogy elhagyják Gázát, és a rafahi határátkelőn keresztül belépjenek Egyiptom területére. Az eljárásról a rámalláhi román képviselet tagjai tájékoztatták őket, Egyiptomba történő evakuálásukat a keddi nap folyamán, az előírt eljárások betartásával hajtják végre.

    A kimenekített román állampolgárokat a tárca válságstábjának konzuli csoportja veszi át a rafahi határátkelőn, ezt követően az egyiptomi román külképviselet munkatársai Kairóba kísérik őket, ahonnan különgéppel utaznak Romániába – írja az MTI.

    Múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése alapján megírtuk, hogy a tizenöt, Gázai övezetben rekedt magyar állampolgár közül nyolcan biztonságban átkeltek a rafahi határátkelőn, és megérkeztek Egyiptomba.

    Az összes, Gázai övezetben rekedt magyar állampolgár számára engedélyezték, hogy elhagyják az övezetet, de közülük csak nyolcan vállalták az ezzel járó biztonsági kockázatokat.

  • A Gázai övezet északi részén található, Beit Lahiya-i indonéz kórház hamarosan bezárhatja kapuit – számolt be az Al Hadath tv-csatorna.

    „Az egészségügyi létesítmény működését 24 órán belül teljesen leállítják, ha nem szállítanak üzemanyagot és nem állítják helyre az áramot” – nyilatkozta a kórház vezetése a tv-csatornának.

    A létesítmény egyike volt annak a három kórháznak, amelyet az izraeli légierő november 3-án bombázott, amikor sebesült palesztinokat szállító mentőautókat szállítottak a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba. Ekkor legalább 15 ember halt meg az Al-Shifa kórház elleni izraeli támadásban – idézi fel a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Átlagosan naponta 33 teherautónyi segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőhely újranyitása óta, ami a háború előtt beérkezett szállítmányok harmada – tudatta közleményében a Palesztin Vörös Félhold hétfőn.

    Összesen 569, segélyszállítmányt szállító teherautó kelt át az egyiptomi határon 2021. október 21. óta, ebből 93 teherautó hétfő este.

    Az ENSZ közlése szerint naponta 100 kamionnyi segélyszállítmányra lenne szükség ahhoz, hogy a Gázai övezet több mint 2 millió lakosának az alapvető szükségleteket biztosítani lehessen – adta hírül az MTI.

  • Az izraeli hadsereg elfoglalta a Hamász újabb erődítményét a Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezet elleni háború harminckettedik napján – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

    Az izraeli hadsereg újabb Hamász-erődítményt foglalt el a Gázai övezet északi részén, ahol páncéltörő rakétákat és hírszerzési anyagokat találtak. Az éjszakai harcok alatt a katonák egy terrorista csoportot azonosítottak egy épületben az Al-Kudsz Kórház közelében.

    Légicsapást mértek rájuk, s a másodlagos robbanások egy fegyverraktárra utaltak a civil környezetben.

    A Palesztin Vörös Félhold szerint az izraeli rakéták körülbelül ötven méterre a kórház kapujától csapódtak be. A jelentés szerint a kórház területén is volt több robbanás, amelyeknek voltak halálos áldozatai is.

    A palesztinok harci tevékenységről számoltak be az övezet északi részén fekvő Sifa kórház közelében is. A hadsereg éjjel világító rakétákat lőtt a kórház környékére, hogy távol tartsa a civileket, s a hírek szerint harcok dúlnak a kórház térségében.

    Az izraeli hírszerzés szerint a Hamász a kórház alatti bunkerrendszerben rendezte be főhadiszállását.

    Az amerikai CNN hírcsatorna arról számolt be, hogy a Gázai övezet kórházainak és egészségügyi központjainak több mint hatvan százaléka bezárt üzemanyag és orvosi felszerelés hiánya miatt.

    A Palesztin Vörös Félhold sürgős felhívást intézett a nemzetközi egészségügyi és segélyszervezetekhez, hogy szállítsanak utánpótlást Gázába, és figyelmeztetett az Al-Kudsz Kórház üzemanyaghiányának következményeire, ahol a szervezet szerint körülbelül 14 ezer, otthonát elhagyó ember is található.

  • Több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet kedden a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett lista szerint.

    Az Egyiptomba távozó 600 ember között mintegy 150, német útlevéllel rendelkező állampolgár is van, de Franciaországból, Kanadából, Ukrajnából, Romániából és a Fülöp-szigetekről érkezők is szerepelnek a listán.

    Egyiptomi biztonsági források szerint hétfőn több mint 300 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet, köztük 100 egyiptomi.

    Az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz – számolt be az MTI.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arab médiaszóvivője szerint humanitárius folyosó nyílt a Gázai övezet északi részén élő, délre menekülni kívánó civilek számára. Avichay Adraee azt mondta, a Szalah al-Dín út – amely az enklávé északi részéből délre vezet – helyi idő szerint 10 és 14 óra között biztonságosan járható lesz.

    Szeretném tájékoztatni önöket, hogy bár a Hamász továbbra is aláássa az önök érdekében folyamatban lévő humanitárius erőfeszítéseket, és emberi pajzsként használja önöket, a mai napon az IDF ismét engedélyezi az áthaladást a Szalah al-Dín úton

    – mondta a szóvivő.

    Ha törődnek magukkal és szeretteikkel, akkor az utasításainknak megfelelően indulnak dél felé

    – tette hozzá a Sky Newsnak.

  • Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Turk kedden megkezdte ötnapos közel-keleti látogatását.

    Hivatalának megerősítése szerint kedden Kairóba, szerdán a rafahi átkelőhöz, csütörtökön pedig a jordán fővárosba, Ammánba látogat.

    Turk találkozni fog tisztviselőkkel, hogy megvitassa az Izrael és a Hamász közötti háború közepette zajló „emberijog-sértéseket”.

    „Egy teljes hónapnyi vérengzés, szüntelen szenvedés, vérontás, pusztítás, felháborodás és kétségbeesés volt” – mondta egy nyilatkozatában.

    Az emberi jogok megsértése áll ennek az eszkalációnak a hátterében, és az emberi jogok központi szerepet játszanak abban, hogy kiutat találjunk ebből a fájdalom örvényéből

    – idézte a Sky News.

  • Meghalt egy zsidó férfi Izrael-párti és palesztinbarát tiltakozók verekedésében Kaliforniában, a rendőrség gyilkosságnak tekinti az esetet – közölte a Ventura megyei sheriff hivatala helyi idő szerint hétfőn.

    A 69 éves Paul Kessler a vasárnapi tüntetések alatt a földre zuhant, beütötte a fejét, majd hétfőn belehalt sérülésébe – közölte a Ventura megyei sheriff hivatala.

    Egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg az ügyben, a hatóságok az esetet „elszigetelt esetként kezelik”, de a gyűlölet-bűncselekmény lehetőségét sem zárták ki.

    Vasárnap egy időben tartottak Izrael-barát és palesztinpárti tüntetéseket a Los Angelestől 65 kilométerre található Thousand Oaksban. A demonstrálók között szóváltás alakult ki, majd az események a tettlegességig fajultak – közölte a Ventura megyei sheriff hivatala szemtanúk jelentéseire hivatkozva.

    Noah Farkas rabbi, a CAIR-LA helyi zsidó szervezet vezetője önkormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy az áldozatot egy palesztinpárti tüntető ütötte fejbe megafonnal. Elmondása alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, de még nem vették őrizetbe, mivel a nyomozás még nem zárult le – írja az MTI.

  • Az izraeliek kedden gyásznapot tartanak a Hamász terrorcsoport október 7-i támadásának egy hónapos évfordulója alkalmából, amiben több mint 1400 ember halt meg, többségük civil, és mintegy 240 embert ejtettek túszul – írja a Times of Israel.

    Délelőtt 11 órakor országszerte egyperces néma csendet tartanak, és a helyi hatóságok országszerte félárbócra eresztik a zászlót. Az iskolákban és egyetemeken is tartanak megemlékezéseket. Délután a városok főterein és más központi területeken gyújtanak gyertyákat és mécseseket az elesett katonák, valamint a meggyilkolt civilek emlékére.

    Tel-Avivban a gyászoló családok számára 18:30-kor kezdődő megemlékezést tartanak a Heichal HaTarbutban, hivatalosan a Charles Bronfman Auditoriumban, az Izraeli Filharmonikus Zenekar előadásával.

    Jeruzsálemben a Knesszet előtt este fél nyolckor kezdődik a gyászoló családok megemlékezése és tiltakozó gyűlése. A szertartás végén a szervezők szerint a Knesszet előtt állandó tábort állítanak fel a gyászoló családok vezetésével, új kormányt követelve.

  • Az orosz külügyminisztérium szerint Izrael atomfegyverekről szóló nyilatkozata kérdéseket vetett fel, többek között az országban való jelenlétükkel kapcsolatban – jelentette a RIA hírügynökség alapján a Haaretz.

    Oroszország Amichai Eliyahu izraeli örökségvédelmi miniszter kijelentésére utalt, aki szerint egy atombomba ledobása a Gázai övezetre „az egyik módja” a Hamász elleni harcnak.

Rovatok